Автономна СУБД: Oracle Autonomous Database Cloud

Головна Новини Автономна СУБД: Oracle Autonomous Database Cloud
21.12.2017

На Oracle OpenWorld 2017 голова ради директорів та CTO Oracle Ларі Елісон заявив про розробку першої у світі самокерованої СУБД. Oracle Autonomous Database Cloud на основі Oracle Database 18c використовує алгоритми машинного навчання і практично не потребує адміністрування і налаштування.

Автономна база даних – це, передусім, проста у використанні система, спроможна самоналаштовуватися і забезпечувати власний захист. Вона автоматизує більшість рутинних монотонних операцій, звільняючи адміністраторів (DBA) від необхідності їх виконання. Самокерована СУБД виключає трудовитрати на налаштування, управління і оновлення БД, що дозволяє уникнути простоїв, пов’язаних с людськими помилками.

Вивільнений час, якого потребували оптимізація і налаштування БД, управління життєвим циклом даних, задання відповідних політик, виправлення помилок, що виникають в базі даних, виділення додаткових обчислювальних ресурсів – можна буде присвятити більш інтелектуальній роботі з даними та бізнес-аналітиці. З’явиться можливість щільніше взаємодіяти з бізнес-підрозділами, з’ясовувати їх нагальні завдання і знаходити та пропонувати рішення для них на основі найперспективніших технологій.

Принцип 3С: cамокерованість, самозахист, самовідновлення

Автономна база даних повинна самостійно забезпечувати досягнення поставлених цілей за рівнем продуктивності і надійності для конкретного робочого навантаження. Система має самостійно створити необхідну інфраструктуру, щоб з нею можна було одразу починати роботу. Така база даних повинна відповідати принципу 3С – бути самокерованою, самозахищеною і самовідновлюваною.

Самоуправління (self-driving) на основі машинного навчання буде повністю автоматизоване. Воно зменшує складність розгортання і використання БД, виключає нестачу і виснаження ресурсів. Інформація про помилки збирається і відправляється в службу підтримки, де автоматично аналізується для швидкого виправлення.

Самозахист (self-securing) – це захист як від зовнішніх атак, так і від зловмисних дій користувача. Він передбачає виявлення і запобігання атакам, автоматичне усунення прогалин в системі безпеки і шифрування даних. Механізми самоналаштування включають в себе потужний оптимізатор запитів, засоби автоматичного збору статистики та безліч елементів самоуправління.

Самовідновлювана система (self-reparing) повинна вміти будувати власну інфраструктуру таким чином, щоб окремі відмови не призводили до її зупинки.

Автоматизація дозволить майже удвічі скоротити витрати, залучати менше адміністраторів, знизити витрати на тестування, підвищити надійність та безпеку. Тому напрямок автономних СУБД без сумнівів отримає подальший розвиток.

Хмарні сервіси БД нового покоління

Автономна СУБД Oracle складається з трьох компонентів: Oracle Database 18с на платформі Oracle Exadata, хмарної інфраструктури та "секретного соусу" – програмного інструментарію, яких перетворює базу даних у хмарі на автономну систему.

Зараз СУБД Oracle універсальна: за допомогою налаштувань її можна адаптувати для різноманітних навантажень або задач. Для автономних систем це не дуже підходить – «інтелекту» поки недостатньо для такої широкопрофільної оптимізації, тому будуть реалізовані сервіси під різні завдання.

Хмарний сервіс  Oracle Autonomous Data Warehouse Cloud дозволить замовити базу даних або сховище даних. Автономна БД для сховищ даних на основі технології Oracle Exadata оптимізована для аналітики, проста у використанні («завантаж і працюй»). Продуктивність її така ж, або і краща, як налаштування вручну.

Автономна база даних для OLTP може бути налаштована для критично важливих систем. В цьому спеціалізованому сервісі використовується архітектура високої доступності з кластером і механізмами катастрофостійкості. Також заплановані сервіси для роботи з аналітикою, з документами тощо. Багато елементів автономності в продуктах і сервісах Oracle вже реалізовані.

В автономних системах активно використовуються машинне навчання та штучний інтелект. В першу чергу – для побудови моделей поведінки і постійного відслідковування аномалій. Вже зараз можна виявити неефективні або нестабільні БД (з великим або з раптово збільшившимся часом виконання запиту).

Алгоритмам самокерованості ще належить пройти довгий шлях вдосконалення. При налаштуванні додатків, обслуговуванні високонавантажених систем, де критично важливі навіть відсоток продуктивності (наприклад, в телекомі), без DBA не обійтись – це «ручна робота». Досвідчений адміністратор завжди буде затребуваний у подібних сценаріях. Проте для систем невеликого масштабу, середовищ тестування та розробки, та цілого ряду інших задач цілком підійдуть автономні БД.

Якщо у вас виникнуть питання, будь ласка, звертайтеся до команди експертів на oracle@erc.ua

Меню
Каталог товарів
Каталог товарів