5G: не фантастика, а стратегічне майбутнє

Головна Новини 5G: не фантастика, а стратегічне майбутнє
27.02.2018

Із настанням епохи інновацій та високих технологій у нас з’явилось багато додаткових можливостей. Гаджети із безліччю функцій, компактні комп’ютери… Всі ці технології об’єднує одна важлива функція – Інтернет. Трафік даних росте шаленими темпами, кількість користувачів інтернетом щороку збільшується, тому на зміну без того перспективній технології 4G приходить ще більш довершений стандарт 5G.

У понеділок, 26 лютого, на Всесвітньому мобільному конгресі (MWC 2018) президент компанії Ericsson Борье Екхольм на ранковому брифінгу заявив, що технології 5G вже готові до використання.

Він підкреслив, що компанія має намір зосередитися на сценаріях застосування 5G для бізнесу і ключових технологіях, які забезпечать комерційний успіх мереж п'ятого покоління, - від бездротового доступу до мережевого сегментування і штучного інтелекту.

Очікується, що технології 5G забезпечать:

  • швидшу передачу даних в порівнянні з 4G
  • пряму взаємодію “device-to-device”
  • скорочення затримки
  • зменшення споживання електроенергії

Фахівці Ericsson вивчають сотні сценаріїв використання технологій 5G і IoT у 10 галузях:

  • енергетика і житлово-комунальне господарство
  • обробна промисловість
  • забезпечення громадської безпеки
  • охорона здоров'я
  • громадський транспорт
  • медіа та індустрія розваг
  • автопромисловість
  • фінансові послуги
  • роздрібна торгівля
  • сільське господарство

Вони впевнені, що більш ніж у 200 з них 5G відіграватиме провідну роль.

Як може змінитись наше життя

Уявімо, які переваги матимуть деякі з цих галузей, якщо використовуватимуть 5G.

Розумний будинок.

У майбутньому усі речі будуть «зв’язані» між собою. Уявіть, розумні лампи, що «спілкуються» з електромережею, водопровідні крани, що контролюють використання води, розумні кнопки, що можуть врятувати життя і підключені камери та датчики по всьому будинку – все буде пов’язане між собою у глобальній мережі.

Розумні міста.

Уявіть датчики у кожній будівлі, що будуть повідомляти про витрати електроенергії; камери відеоспостереження, що співставлятимуть дані з біометричними базами даних у режимі реального часу; інтелектуальні світлофори, що сприятимуть управлінню трафіком та розвантаженню автомагістралей.

Сільське господарство.

Ферми майбутнього можуть використовувати підключені датчики дощової води, що «спілкуватимуться» зі спринклерними системами, у той час як інші датчики вимірюватимуть якість ґрунту та добрив.

Медіа та індустрія розваг.

Будуть розвиватись технології передачі відео, якість якого буде ще вище. Можливо, весь відеоконтент буде формату 3D, для якого потрібна дуже велика швидкість.

З’явиться можливість взяємодіяти з веб-ресурсами у доповненій реальності – таку особливість вже почали називати «тактильним Інтернетом». Штучний інтелект буде враховувати індивідуальні дані кожного користувача, його суспільну думку, звички, все, що його оточуватиме, буде постійно аналізуватись.

Автопромисловість. Варто очікувати активний розвиток дистанційного керування автомобілем. Машини будуть оснащені штучним інтелектом для взаємодії між собою.

В Ericsson зазначають, що тестові випробування сценаріїв використання 5G почнуться в 2018 році, після чого активність компаній буде швидко рости, і до 2021 року більше 70% з них запустить власні проекти на основі мереж п'ятого покоління.

Наразі Ericsson вже уклала кілька контрактів, за умовами яких мережі 5G мають бути запущені в комерційну експлуатацію вже до кінця цього року.

Меню
Каталог товарів
Каталог товарів