Windows 11: 10 наймасштабніших нових функцій

Головна Новини Windows 11: 10 наймасштабніших нових функцій
07.10.2021

Основні оновлення наступної основної версії Windows включають оновлений інтерфейс користувача, віджети на базі штучного інтелекту, поліпшення пам’яті та оновлений Microsoft Store.

Наступає нова ера Windows

5 жовтня 2021 року Windows 11 стала загальнодоступною для усіх бажаючих із великою кількістю нових покращень та функцій порівняно з Windows 10. Разом із поліпшенням та посиленням безпеки, основні оновлення включають віджети на базі штучного інтелекту, поліпшення пам’яті, оновлену поведінку меню, оновлений користувальницький інтерфейс, інтеграцію з додатком для спілкування Teams, переосмислений Microsoft Store і регулярне оновлення функцій раз на рік у майбутньому.

У відео, опублікованому у вересні, Стів Діспенса, віце-президент корпоративного управління Microsoft, сказав, що додатки та політика Windows 10 будуть реалізовані й у Windows 11, "оскільки це «продовження» тієї ж платформи".

"Ми провели велику кількість тестів у тисячах додатків, - сказав він. - І досвід переходу на Windows 11 дійсно можна порівняти з простим та плавним переходом на нове оновлення функцій Windows 10. Якщо ви знайдете додаток, що не працюватиме на новій платформі, у нас є служба під назвою App Assure, де ми співпрацюємо з організаціями для виправлення помилок додатків або безпосереднього вирішення проблем з Windows“.

Він додав: "Вам не потрібно турбуватися про зміни у існуючій політиці. Вона працюватиме й у Windows 11".

Майкл Голдштейн, президент LAN Infotech, партнер Microsoft із Форт-Лодердейла, штат Флорида, сказав CRN, що він використовує Windows 11 вже майже місяць. За його словами, операційна система працює швидше та оснащена більш інтуїтивно зрозумілим інтерфейсом користувача, коли мова йде про додавання пристроїв та різних моніторів.

"Робота з Forefront дійсно приголомшлива, - сказав Голдштейн в інтерв'ю. - Ви можете відкрити 12 різних задач чи додатків і працювати з важкою електронною таблицею Excel одночасно, без втрати швидкості та продуктивності".

Офіційний випуск Windows 11 відбувся 5 жовтня. Деякі пристрої не будуть оновлені до середини 2022 року. "Після оновлення пристрою до Windows 11 у користвувачів при бажанні буде також можливість протягом 10 днів  повернутися до Windows 10, при цьому усі файли та дані, які ви перенесете з собою буде збережено, - повідомляє Microsoft. Після цього 10-денного періоду вам потрібно буде створити резервну копію даних і виконати" ‘clean install’ (чисту установку), щоб повернутися назад до Windows 10".

Нижче наведено основну детальну інформацію про 10 наймасштабніших нових функцій Windows 11.

Віджети на базі штучного інтелекту

Microsoft створила Віджети як наступну ітерацію функції Новини та Інтереси у Windows 10. За словами компанії, тепер користувачі можуть переглядати на новини, календар, погоду та інші матеріали, не перериваючи своєї роботи з файлами. Розділ віджетів спливатиме у лівій частині екрана Windows 11, і користувачі можуть самостійно обрати, які віджети увімкнути і де їх розташувати.

Інші віджети включають акції, останні фотографії з облікових записів Microsoft, синхронізовані з OneDrive, список справ на день, синхронізований з обліковими записами, дані місцевого транспортного руху та результати спортивних змагань та матчів. Віджети для клієнтів Office 365 для підприємств можуть показувати актуальні документи, новини і записи назначених зустрічей певним користувачам, якщо вони увійшли в Azure Active Directory.

Наразі розділ не підтримує сторонні віджети, повноекранний режим або кілька облікових записів календаря.

Макети екранів

Windows 11 - це перша версія, створена для гібридного світу, "неважливо де ми працюємо: вдома, в офісі чи будь-деінде", - сказав Діспенса.

Windows 11 розроблена таким чином, щоб усунути будь-які відволікаючі фактори для працівників. Операційна система презентує нові макети екранів, що активуються за допомогою кнопки розгортання вікон для точнішого налаштування розмірів цих вікон на екрані. Тепер програми та додатки можна буде легко перевести в режим розділеного екрану з варіантами макетів у два, три, чотири або шість вікон.

Інструмент Snap Assist (Помічник роботи з макетами екранів) також створений, щоб допомогти користувачам розібратися з можливостями роботи з кількома вікнами. Макети екранів з трьома стовпцями вимагають технічної відповідності "екрану шириною 1920 ефективних пікселів або більше (у ширину)", - повідомляє Microsoft.

Завдяки функції Snap Group, коли користувачеві потрібно від'єднати ПК та залишити робоче місце, вікна на моніторі зводяться до мінімуму, все повернеться до вихідного стану, як тільки користувач знову підключиться.

За словами Microsoft, інструменти Windows 11, які дозволяють зменшити відволікання від роботи та сторонніх процесів, включають розумні камери, які розмивають рух заднього фону та інші налаштування, що мінімізують візуальний безлад.

Поліпшення пам’яті

Microsoft переробила управління пам'яттю, щоб забезпечити розташування вікон програм та додатків на передньому плані з більшим CPU та іншими системними ресурсами, що економить час користувачів на користування улюбленими програмами, зазначає Діспенса.

Теж саме стосується й оболонки Windows та відкриття вкладок браузера у Windows 11. Користувачі можуть залишати вкладки у браузері, у Microsoft Word, у PowerPoint та інших програмах, та встановити для них функцію переходу у режим сну, якщо користувач не взаємодіє з ними протягом певного періоду часу. На відміну від Windows 10, функція Sleeping Tabs увімкнена за замовчуванням у Windows 11.

"Коли ми втілили це у життя, ми побачили економію в середньому 32 відсотків на пам'яті та 37 відсотків на використанні процесора, - говорить Діспенса у відео. - Тепер усі ці оптимізації в поєднанні з ОС, програмами та додатками, як ви можете собі уявити, також забезпечать більш тривалий час автономної роботи".

Оперативна пам’ять на ПК з Windows 11 залишається активною, а інші компоненти вимикаються під час режиму сну, що допомагає користувачам майже миттєво відновити роботу під час виходу з цього режиму.

Microsoft також зменшила розмір використання дискового простору за допомогою технологій стиснення та перетворення некритичних компонентів та вхідних повідомлень додатків, таких як Sticky Notes, у заглушки.

Динамічна частота оновлення

Windows 11 пропонує нову функцію під назвою динамічна частота оновлення для плавного перемикання між нижчою та вищою частотою оновлення залежно від того, що користувач робить на своєму ПК у певний момент.

«У Динамічному режимі (60 Гц або 120 Гц) ваш дисплей буде оновлюватися при 60 Гц для виконання повсякденних завдань для підвищення продуктивності, таких як електронна пошта, написання та редагування документів тощо, щоб заощадити час автономної роботи», - згідно докладу Microsoft у червні. "Потім система плавно переключиться на 120 Гц для виконання таких завдань, як малювання та прокрутка, щоб забезпечити плавність та швидкий відгук програм".

Більш висока частота оновлення також корисна для виконання таких видів діяльності, як ігри (див. фото). Microsoft заявили, що ця функція сумісна з пристроями, дисплеї яких підтримують змінну частоту оновлення (VRR) і частоту оновлення щонайменше 120 Гц, а також оснащені відповідним графічним драйвером (WDDM 3.0).

Динамічна частота оновлення не працює на зовнішніх дисплеях. Додатки, які підтримують цю функцію, включають Microsoft Office, Microsoft Edge, Microsoft Whiteboard, Microsoft Photos, Drawboard PDF, Microsoft Sticky Notes, Adobe Acrobat та Adobe Illustrator.

Покращена поведінка меню

За словами компанії, Microsoft покращила поведінку контекстного меню File Explorer у Windows 11.

Серед команд, що притерпіли змін наступні: - вирізати, скопіювати, вставити та видалити - тепер вони знаходяться у верхній частині меню. Розширення програм та додатків групуються разом під Shell командами, програми та додатки з кількома командами групуються у випадаючу сторінку з атрибуцією додатків, а додатки-постачальники хмарних файлів розміщуються поруч із командами Shell для гідратації або дегідратації файлів.

Контекстне меню Windows 10 та команди, які використовуються рідше, все ще доступні у пункті "Показати більше параметрів" у нижній частині меню.

Поведінка діалогу спільного доступу була також покращена у Windows 11, за допомогою переміщення параметрів видимості для спільного доступу до верхньої частини діалогового вікна. Усі програми тепер можуть брати участь у діалозі "Спільний доступ" як цілі, включаючи нерозпаковані настільні програми та PWA, встановлені через Microsoft Edge, повідомляє компанія.

Оновлений інтерфейс користувача

Windows 11 надає безліч оновлень в інтерфейсі користувача, включаючи центрування кнопки «Пуск» та піктограм на панелі задач (подібно до macOS), оновлення меню «Пуск» (заміна плиток із закріпленими програмами та останніми файлами) та використання закруглених кутів у операційній системі.

"Наша дослідницька група користувачів виявила, що округла геометрія підсвідомо створює відчуття безпеки та значно полегшує сканування та сприйняття інтерфейсу програм", - заявляють у Microsoft. Це робить користувачів менш напруженими та надсконцентрованими під час роботи, а додаток - більш привабливим. Величина округлення також була ретельно підібрана. Ми працювали в рамках досліджень компанії та користувачів, щоб знайти ідеальний баланс між почуттям професіоналізму, м’якістю та приємністю користування.

Набір компонентів та інструментів для розробників у Windows App SDK надає єдиний набір інтерфейсів програмування додатків, спрямований на забезпечення узгодженості будь-якої програми настільних ПК у Windows 11.

"Windows App SDK API працюватимуть у Windows 11 та нижчій версії Windows 10, версія 1809", повідомляє Microsoft. «Це означає, що поки ваші клієнти працюють у Windows 10, версія 1809, або будь-якій пізнішій версії Windows, вони зможуть використовувати нові Windows App SDK API та їх функції, як тільки вони будуть випущені, без необхідності писати адаптивний код версії".

"Більш чистий" дизайн

Корпорація Майкрософт описала дизайн Windows 11 такими термінами, як «чистіший», «спокійний», «індивідуальний», «єдинообразний і «незахламлений».

В рамках стратегії проектування Microsoft представила новий матеріал під назвою Mica для базового рівня інтерфейсу користувача програми для передачі активного її стану. За словами Microsoft, додатки зводяться до однотонного кольору з розмитістю, коли програма не використовується. Флажки та елементи керування повзунком також отримали нову анімацію.

За словами Microsoft, інтегровано також нову функцію автоматичного HDR у Windows 11, що була відсутня у Windows 10. Вона обіцяє створити "більш широкий, яскравий колірний ряд для захоплюючого візуального досвіду користування".

Microsoft закликає розробників додати новий шрифт користувальницького інтерфейсу під назвою «Segoe UI Variable», який повинен забезпечити «м’яку геометрію та зробить текст набагато більш розбірливим», - стверджують у компанії.

Робота у командах за допомогою програми Teams від Microsoft

Програму для командної роботи Teams від Microsoft тепер простіше підключити до Windows 11 (принаймні для користувацької версії).

Під час демонстрації нової операційної системи Microsoft презентувала функцію “one-touch” (одним дотиком) для запуску додатка для спілкування Teams - включаючи чат, дзвінки та відеодзвінки, що не вимагає від користувачів спочатку повністю відкрити додаток Teams. "Це просто швидко – один клік і ви на зв’язку", - сказав у червні головний директор із продуктів Microsoft Панос Панай.

Teams розташована "на робочому столі і в центрі" на панелі задач у Windows 11. Користувачі можуть вимкнути і увімкнути мікрофон та поділитися своїм робочим столом або програмою безпосередньо з панелі завдань, повідомляють Microsoft.

Teams також продовжуватиме дозволяти виконувати безкоштовні групові дзвінки з участю до 300 учасників і говорити протягом 24 годин безкоштовно "якщо інакше не буде визначено у майбутньому", - повідомляє Microsoft.

Варто відзначити, що Skype не встановлено за замовчуванням у Windows 11, хоча він доступний у Store. За словами Microsoft, "Teams Chat за замовчуванням замінює Skype як додаток для спілкування".

Новий Microsoft Store

Microsoft переробила функцію Store - оснастила новим дизайном та покращила пошук ігор, програм, додатків та розваг. Компанія також працює над впровадженням додатків Android у Windows 11 та Store через співпрацю з Amazon та Intel.

За даними Microsoft, незалежні постачальники ПЗ також отримали більше можливостей з додавання своїх додатків до Магазину за допомогою нових інструментів розробників та покращеної розробки власних та веб-додатків.

У червневому інфо-пості у блозі генеральний директор Microsoft Store Джорджо Сардо сказав, що для розробників "раніше технічні обмеження та обмеження у політиці, вбудовані у початкову базу магазину, іноді ускладнювали публікацію та розміщення  їх додатків".

Нові функції включають підготовлені колекції програм та додатків, можливість придбання додатків Android через Amazon Appstore та спливаюче вікно, яке допоможе керувати встановленням додатків, щоб користувачі могли продовжувати працювати під час завантаження.

Оновлений Store дозволяє розробникам розміщувати програми та додатки незалежно від структури та наповнення, включаючи Win32, .NET, UWP, Xamarin, Electron, React Native, Java та Progressive Web Apps.

Менше оновлень функцій, триваліша підтримка

Корпорація Майкрософт пообіцяла щорічне оновлення функцій для Windows 11, порівняно з періодичністю оновлення для Windows 10. Постачальники рішень повідомили CRN, що це буде бажаним кроком для партнерів та клієнтів, бо зменшить навантаження, пов'язане з частими великими оновленнями ОС.

Home, Pro, Pro for Workstations та Pro Education видання Windows 11 матимусь 24 місяці підтримки з дати випуску на загальний доступ, тоді як Enterprise, IoT Enterprise та Education для версії Windows 11  підтримуватимуться протягом 36 місяців.

В свою чергу, Enterprise, Education, IoT Enterprise, Pro, Pro Education, Pro for Workstations та Home для Windows 10 підтримувались лише протягом 18 місяців, за даними Microsoft,

За даними Microsoft, пристрої на версіях Windows 10 будуть отримувати щомісячні оновлення безпеки Windows 10 та додаткові покращення до жовтня 2025 року.

Первісно випущена у липні 2015 року, дата закінчення підтримки Windows 10 забезпечить операційній системі ще трохи більше 10 років роботи.

Меню
Каталог товарів
Каталог товарів