Огляд бездротового маршрутизатора D-Link DIR-890L: роутер космічного рівня

Головна Огляди Огляд бездротового маршрутизатора D-Link DIR-890L: роутер космічного рівня
09.08.2016

Коли мова йде про маршрутизатори, то один діапазон це зазвичай добре, проте два – однозначно краще. А якщо додати ще й можливість одночасної роботи трьох точок доступу, неймовірний дизайн, високу продуктивність, то можна отримати флагманський мережевий пристрій - D-Link DIR-890L

Коли мова йде про маршрутизатори, то один діапазон це зазвичай добре, проте два – однозначно краще. А якщо додати ще й можливість одночасної роботи трьох точок доступу, неймовірний дизайн, високу продуктивність, то можна отримати флагманський мережевий пристрій - D-Link DIR-890L.

 

Що з ним робити?

Модель призначена для використання у якості центрального ядра домашньої безпровідної мережі. Проте на відміну від пристроїв класу нижче, D-Link DIR-890L покликаний працювати в домашній мережі з завищеними потребами до пропускної здатності і з великою кількістю мобільних клієнтів. Тому він підійде великим сім’ям, де у кожного є по декілька мобільних пристроїв – смартфонів чи планшетів.

 

Комплектація

Маршрутизатор надходить у коробці досить солідного розміру, в яку вмістилася б невеличка аудіосистема або ж ноутбук. Вона виготовлена з міцного картону, а на усіх її поверхнях зображений роутер або ж його специфікації.

Внутрішнє наповнення упаковки класичне для рівня пристрою, тут є солідний блок живлення на 12В з силою напруги 5А, розмірами схожий на типові ноутбучні зарядні пристрої, кабель живлення, мережевий кабель для провідного підключення пристрою до комп’ютера та навіть два гвинти з дюбелями для настінного кріплення, здавалося б дрібниця, а все одно приємно. Також під роутером у коробці знаходиться чорний конверт з усією необхідною паперовою документацією.

 

Неземна зовнішність

Вперше, після того як роутер опиняється в руках, виникає бажання довше його розглядати через незвичну зовнішність. Можливо експерименти з дизайном топових моделей роутерів це сучасний тренд серед виробників, проте користувачі з цього однозначно виграють.

Верхня червона глянцева поверхня виконана у формі трикутної кришки  з сірою смужкою посередині, на якій є п’ять індикаторів: живлення, підключення до інтернету, а також діапазонів Wi-Fi – 2,4 та 5 ГГц. Також тут є індикатори двох портів USB. Завдяки своїй незвичайній формі пристрій нагадує модернізований капот «маслкара».

Вздовж бічних сторін розташовано 6 незнімних антен, положення яких можна легко відрегулювати. Нахиляються вони до 90°, а обертаються на 180°.

Усі роз’єми знаходяться на задній грані. Тут є два порти: USB 3.0 і USB 2.0, далі втиснута у корпус скидання налаштувань, кнопка WPS, чотири гігабітних порти LAN і один гігабітний порт WAN та на жаль індикатори біля роз’ємів відсутні. Також тут є кнопка увімкнення і роз’єм живлення. Трохи вище: грань з ромбоподібними отворами для вентиляції і чорну пластикову вставку з назвою виробника і моделі.

Нижня частина роутера зроблена з сірого пластику з рельєфною поверхнею і решітками вентиляції. Як і очікувалося, тут є чотири гумових ніжки для встановлення моделі на горизонтальні поверхні і два роз’єми для настінного кріплення.

 

Функціонал та інтерфейс

Головна особливість D-Link DIR-890L як і флагманів інших компаній – це широкий функціонал і висока потужність. І розпочинаються особливості з підтримки відразу двох діапазонів: 2,4 ГГц і 5 ГГц. Крім того роутер може працювати з трьома діапазонами частот.

Перший канал працює в широко розповсюдженому діапазоні 2,4 ГГц  і може забезпечити швидкість передачі даних до 600 Мбіт/с. Два інших дозволяють працювати з двома незалежними частотами 5 ГГц в стандартах Wi-Fi 802.11a/n/ac зі швидкістю до 1300 Мбіт/с. В свою чергу WAN порт і усі LAN мають гігабітну пропускну здатність.

До портів USB маршрутизатора можна підключити як і флешки, так і зовнішні жорсткі диски, так як потужність зарядного пристрою дозволяє. Серед файлових систем є підтримка FAT32 и NTFS. Тобто роутер цілком можна використовувати як домашній сховище з віддаленим доступом.

Дизайн інтерфейсу інтуїтивно зрозумілий. Після входу до налаштувань роутера перед користувачем з’являються три розділи: Головна сторінка, Налаштування, Функції і Керування. У трьох останніх є підрозділи в яких можна налаштувати бажані елементи функціоналу D-Link DIR-890L.   

 

Більшість налаштувань є цілком типовими для пристроїв високого класу. Проте хочеться додатково виділити можливість організації гостьової мережі. Така можливість стане у нагоді, якщо ви хочете уберегти свої особисті файли з підключених накопичувачів від сторонніх і залишити, наприклад, лише доступ в Інтернет.

В роботі маршрутизатора можна застосовати технологію Smart Connect. Вона дозволяє йому автоматично підключати до мережі кожний новий пристрій в один з трьох частотних діапазонів, що на момент підключення є найменш завантаженим. 

Користувачам, які часто бувають у роз’їздах сподобається хмарний сервіс mydlink. Він забезпечує можливість віддаленого доступу, перегляду і керування пристроями незалежно від місцезнаходження. Завдяки mydlink можна також переглянути інформацію про користувачів підключених до маршрутизатора та за необхідністю їх блокувати, а також відслідковувати і контролювати на які сайти заходять їхні діти.

Також виробники реалізували в моделі інтелектуальну технологію формування спрямованого сигналу AC SmartBeam. Вона дозволяє маршрутизатору перерозподіляти потужність вихідного сигналу в точному напрямку мобільних пристроїв, що допоможе значно покращити якість покриття домашньої безпровідної мережі.    

За роботу пристрою відповідає двоядерний процесор Broadcom BCM4709A працюючий на частоті 1 ГГц разом з 256 МБ оперативною пам’яті. Також є 128 МБ для прошивки маршрутизатора.

 

Продуктивність

Звичайно від такого титана як D-Link DIR-890L можна очікувати високих результатів. У практичному застосуванні з підключеними двома ноутбуками і чотирма смартфонами, у роутера не виникало жодних проблем.  Ознайомитися з результатами тестування ви можете на знімках нижче. Проте зауважу, що з урахуванням навантаження нашої мережі, це досить високий результат.

Тестування швидкості передачі даних на флешку показало наступні результати: швидкість читання флешки підключеної до USB 2.0 досягала близько 23 МБ/с, запису –15 МБ/с. Швидкість читання через USB 3.0 склала 24 МБ/с, в той час як запис вийшов також майже 24 МБ/с.

 

Враження

D-Link DIR-890L – насправді топовий маршрутизатор і риси флагмана в ньому як і в зовнішньому вигляді, так і функціоналі і продуктивності. Звичайно модель не можна назвати дешевим рішенням, проте її функціональність відповідає своєму ціннику.

 

ОСОБЛИВОСТІ

• Незвичайний дизайн •

• Наявність роз’ємів USB 2.0 і USB 3.0  •

• Три канали зв’язку •

• Зрозумілий та зручний інтерфейс •

 

СПЕЦИФІКАЦІЇ

  • Модель D-Link DIR-890L (DIR-890L)
  • Стандарт IEEE 802.11 а/b/g/u/n/ac
  • Діапазон частот 2,4 ГГц, 2х5 ГГц
  • Загальна швидкість до 3200 Мбит/с
  • Антени 6 х зовнішніх, незнімні
  • Безпека бездротового WPA & WPA2 (Wi-Fi Protected Access), Wi-Fi Protected Setup (WPS) PIN/PBC
  • Порти WAN 1 x 10/100/1000Mbps, LAN 4 х 10/100/1000Mbps LAN, 1 х USB 2.0, 1 х USB 3.0
  • Живлення DC 12В/5A
  • Розміри 38,7 x 24,73 x 11,95 см     
  • Вага 1 кг

Меню
Каталог товарів
Каталог товарів