Аспекти оцінки ефективності засобу захисту SD-WAN

Головна Огляди Аспекти оцінки ефективності засобу захисту SD-WAN
30.09.2018

У багатьох компаній виникають труднощі, пов’язані з вартістю, продуктивністю та гнучкістю традиційних глобальних мереж (WAN). Стрімке зростання кількості загальнодоступних хмарних служб (річний приріст за 2017 рік досяг 28,6%) змушує компанії шукати ефективніше мережеве рішення, яке підтримує обробку розподіленого трафіку віддалених розташувань і філій.

На шляху пошуку ефективних рішень компанії, що використо­вують традиційні мережі WAN, стикаються з численними проблемами, серед яких:

  • висока сукупна вартість володіння (TCO);
  • тривалі цикли виділення ресурсів;
  • зниження продуктивності внаслідок зростання обсягу хмарного трафіку;
  • недостатні стійкість і надмірність;
  • немає підключень, що враховують особливості додатків.

З метою підвищення ефективності керування інвести­ціями в мережі WAN компанії впроваджують нове рішення, що є оптимальним для розподілених мереж філій. Програмно-конфігуровані мережі WAN (SD-WAN) вирізняються підвищеною продуктивністю, адаптивністю, експлуатаційною гнучкістю й економічністю. Однак не всі рішення SD-WAN однаково ефективні.

Проблеми, властиві традиційним рішенням WAN

Оскільки у традиційних мережах WAN застосовують вартісні ланцюги, наприклад, ланцюги багатопротокольної комутації за мітками (MPLS), їхня продуктивність є обмеженою. Широкого застосування у розподілених компаніях набувають хмарні додатки, тому збільшується і потреба в ресурсі пропускної здатності мережі. Вимоги до продуктивності підвищуються, що призводить до збільшення вартості обслуговування традиційних інфраструктурних рiшень WAN, а також ускладнення їхнього розгортання й адміністрування. У 2016 році на конференції, присвяченій центрам обробки даних, компанією Gartner було проведено опитування, під час якого отримано відомості, що свідчать про наявність проблеми: на шість респондентів, що визначили мережу WAN у компанії як нестабільну, повільну, ненадійну або занадто дорогу, припадав лише один респондент, готовий охарактеризувати корпоративну мережу як економічну та гнучку.

Висока сукупна вартість володіння

Традиційним рішенням WAN властива висока вартість пропускної здатності. Для підтримки міжсайтових підключень і належної якості послуг у таких мережах використовують дорогі ланцюги MPLS, розгортання яких до того ж потребує багато часу. Це ускладнює розширення бізнесу та перешкоджає підвищенню продуктивності.

Складність інфраструктури: застосування ізольованих функцій безпеки та мережевих функцій призводить до збільшення кількості елементів, що ускладнює відстеження їхнього стану. Цю проблему посилює керування за допомогою інтерфейсу командного рядка (CLI). Робота з інтерфейсом CLI потребує значних витрат часу для відстеження керування журналами, підвищує ймовірність виникнення помилок, пов’язаних із людським фактором, і знижує загальну продуктивність персоналу.

Розгортання хмар і відстеження їхнього стану

Традиційні мережі WAN не забезпечують відстеження стану хмар на належному рівні, оскільки вони підтримують тільки контроль на рівні пакетів і маршрутизації; про відстеження на рівні додатків не йдеться.

Крім того, традиційні мережі WAN нерідко створюють «вузькі місця», що негативно позначається на продуктивності користувачів і бізнес-операцій. Особливо актуальною ця проблема є в умовах зростання потреби у доступі до хмарних додатків. Перенаправлення трафіку через центр обробки даних збільшує час його перебування у мережі та призводить до збільшення затримки. Також слід зазначити, що трафік традиційних мереж WAN не є інтелектуальним, тому такі мережі не дають можливості отримувати виділення для трафіку відповідного широкосмугового каналу за допомогою політики.

Безпека центрів обробки даних

Приватні підключення MPLS, які використовує більшість традиційних мереж WAN, підтримують централізоване гарантування безпеки. Перевіряти та фільтрувати трафік, що проходить через мережу, можна завдяки зіркоподібній формі мережевої архітектури. Цей підхід передбачає надходження трафіку до центру обробки даних (цю процедуру називають «зворотним передаванням трафіку»). Перевірка трафіку гарантує його безпеку, проте істотно позначається на продуктивності. Через свою сутність традиційні мережі WAN не мають прямого доступу до інтернету за допомогою загальнодоступних посилань, що обмежує продуктивність і перешкоджає розширенню використання таких хмарних служб, як додатки «Програмне забезпечення як послуга» (SaaS).

Деякі організації обирають окремі мережеві рішення та рішення безпеки. Ізольовані пристрої з окремими консолями керування не підтримують комплексного відстеження елементів мережі. Крім того, такий підхід ускладнює операції та потребує бiльше часу.

Стійкість/безперервність бізнес-процесів

Функції відпрацювання відмови мереж WAN для MPLS (мережі 4G/3G) не виріз­няються надійністю. Організації не можуть домогтися стійкості, необхідної для успішного ведення комерційної діяльності. Простої перешкоджають бізнес-операціям і спричи­няють зниження продуктивності.

Враховуючи проблеми, пов’язані із застосуванням традиційних мереж WAN, компаніям необхідна проста й економічна інфраструктура, що краще пристосована до завдань з впровадження хмарних технологій. На відміну від традиційних архітектур WAN глобальні мережі, що програмно конфігуруються (SD-WAN), підтримують динамічний розподіл трафіку за кількома розташуваннями, а також автоматично реа­гують на зміну політик додатків, що підвищує продуктивність. Зі свого боку такий підхід сприяє більшій гнучкості й економічності порівняно з традиційними мережевими рішеннями. Згідно з прогнозом компанії Gartner «протягом найближчих двох років 25 % організацій впровадять мережі SD-WAN». Продукти різних постачальників, що є на ринку, мають безліч відмінностей – від функціональності до принципів розгортання й керування, від ефективності відстеження до співвідношення ціни та продуктивності. Існує шість ключових переваг, які повинні враховувати керівники в процесі підбору корпоративного рішення SD-WAN.

Впровадження хмарних додатків

За даними IDC, щороку кількість хмарних служб збільшується на 28,6 %. Це призводить до збільшення кількості корпоративних хмар. Середня компанія вже використовує близько 30 різних корпоративних додатків SaaS. Ситуацію ще більше ускладнює той факт, що фахівці, які займаються придбанням і адмініструванням додатків SaaS, як правило, не є керівниками в ІТ-сфері. Згідно з даними за 2017 рік фахівці із закупівель витратять на придбання додатків більше коштів, ніж ІТ-фахівці. В умовах збереження тенденції зростання кількості активних хмарних додатків для компаній найдоцільнішим виходом є розгортання технології SD-WAN для впровадження додаткових додатків SaaS, не завдаючи шкоди продуктивності мережі та кінцевим користувачам. Зокрема, завдяки можливості прямого доступу до інтернету за допомогою віддалених мереж технологія SD-WAN не потребує зворотного передавання трафіку хмарних додатків до центрів обробки даних. Це сприяє істотному зниженню часу затримки та попереджає втрату пакетів.

Облік особливостей додатків

Статичність традиційної інфраструктури WAN створює суттєві обмеження щодо продуктивності додатків у рамках розподіленого середовища. Рішення SD-WAN має підтримувати актуальну на сьогодні функцію комплексного відстеження додатків, завдяки якій адміністратори отримують можливість здійснювати моніторинг і керування шаблонами трафіку, займатися балансуванням пропускної здатності та масштабувати продуктивність усіх елементів розподіленої мережі. У цьому випадку мережа SD-WAN отримує актуальні відомості про всі додатки й оптимізує їхню роботу за рахунок інтелектуальної маршрутизації та визначення пріоритетів на підставі потреби у пропускній здатності мережі та кількості користувачів, що працюють з додатком. До низки відомостей щодо кожного додатка належать дані про його стан та потреби в ресурсах.

Інтелектуальна маршрутизація

Сутність інтелектуальної маршрутизації полягає в автоматичному визначенні пріоритетів під час маршрутизації додатків із виділенням пропускної здатності мережі залежно від програми та користувача. Інтелектуальна маршрутизація підтримує динамічний вибір оптимального підключення WAN з урахуванням обставин і умов конкретної угоди щодо рівня обслуговування. Завдяки цьому компанії можуть визначати пріоритет для додатків залежно від їхньої важливості, часу доби й інших чинників. На відміну від традиційних служб WAN на основі MPLS, для яких властиві дорогі підключення обмеженої продуктивності, технологія SD-WAN надає спрощену заміну традиційних маршрутизаторів WAN і працює з різними каналами передавання даних WAN (MPLS, інтернет, LTE тощо). Рішення SD-WAN підтри­мують інтелектуальний розподіл трафіку між кількома широкосмуговими підключеннями з метою підвищення ефективності мережі та її адаптації до умов розподіленої компанії. Інтелектуальна маршрутизація сприяє використанню переваг підключень SD-WAN повною мірою.

Інтегровані функції безпеки та забезпечення дотримання вимог

У зв’язку з відмовою від централізованого підходу до захисту, що передбачає зворотне передавання мережевого трафіку до центрів обробки даних, перехід від підключень MPLS до широкосмугових інтернет-підключень прямого доступу потребує вживання додаткових засобів безпеки корпоративної інфраструктури. Це особливо важливо у світлі тенденцій до збільшення кількості та складності кібератак.

Наявність брандмауера наступного покоління (NGFW) — це ключовий чинник безпеки прямого доступу до інтернету за допомогою архітектури SD-WAN. Використання бранд­мауера наступного покоління значно скорочує схильність розширеної мережі до ризиків. Особливо важливими для ефективного захисту мереж SD-WAN є такі функції бранд­мауера: перевірка SSL, WEB-фільтрація, антивірус тощо.

Підтримка кількох широкосмугових підключень

Як вже йшлося в розділі, присвяченому інтелектуальній маршрутизації, контролер SD-WAN повинен одночасно обслуговувати кілька широкосмугових підключень (інтернет, MPLS, LTE тощо), забезпечуючи прямий доступ до інтернет-підключень загального користування. Технологія SD-WAN не обмежена особливостями роботи операторів і каналів передавання даних, тому створені за новою технологією підключення більше не залежать від механізмів MPLS і ненадійних функцій відпрацювання відмови мережі 4G/3G, застосування яких може призвести до припинення комерційної діяльності. Технологія SD-WAN як резервний ресурс задіє інтернет-підключення загального користування, завдяки чому вона відрізняється підвищеною стійкістю та надмірністю, що запобігає зниженню продуктивності та збоям.

Сукупна вартість володіння

Необхідність заміни коштовних підключень MPLS економічними варіантами, такими як інтернет-підключення загального користування або стандарт довготривалого розвитку (LTE), обумовлена поширенням загальнодоступних широкосмугових підключень. Порівнюючи з традиційними мережами WAN, нові технології сприяють суттєвому зниженню експлуатаційних витрат. Також рішення SD-WAN має підтримувати розгортання в автоматичному режимі. Ця функція підвищує ефективність розгортання мереж філій. Компанії отримують можливість реалізувати потенціал розвитку завдяки автоматизації, яка має такі переваги: швидке виділення ресурсів, спрощена процедура конфігурації, автоматична перевірка справжності, централізація моніторингу та підтримки. Розгортання в автоматичному режимі економить значну кількість часу, порівняно з процедурами інтеграції мереж філій в традиційне середовище WAN, які вима­гають залучення фахівців.

 

За консультаціями звертайтеся до наших спеціалістів: fortinet@erc.ua

Меню
Каталог товарів
Каталог товарів