Чого чекати від 802.11ах

Головна Огляди Чого чекати від 802.11ах
17.02.2019

За останні 15 років бездротові комунікації зазнали доволі значних змін. Те, як міцно Wi-Fi проникне у повсякденне життя людей, неможливо було передбачити на межі тисячоліть. Факт вибухового зростання кількості мобільних пристроїв ставить нові виклики навіть перед поточним стандартом 802.11ас. Саме тому розробляють 802.11ах — новий стандарт для передавання даних у мережах Wi-Fi.

Інженери IEEE розпочали працювати над стандартом ще 2014 року. Станом на сьогодні робота триває над вер­сією draft3.0. Від самого початку перед розробниками постало завдання покращити ефективність використання спектра для підвищення пропускної здатності WLAN зі щільністю точок доступу та клієнтських при­строїв. Серед основних драйверів для розвитку стандарту були: збільшення кількості мобільних пристроїв, live-трансляції (фокус на upload трафік) і, звичайно, ІоТ.

MIMO 8 × 8 та MU-MIMO DL/UL (Multi-User MIMO Downlink/Uplink)

З’явиться підтримка MIMO 8 × 8 і до 8 SS (Spatial Streams). Стандарт 802.11ас також описував 8 SS у теорії, але на практиці точки доступу 802.11ас обмежувалися підтримкою чотирьох просторових потоків. Відповідно, точки з підтримкою МІМО 8 × 8 зможуть одночасно обмінюватися даними з вісьмома клієнтами.

Одночасна підтримка MU-MIMO як для download, так і для upload-каналу, групування фреймів даних і контрольних фреймів створить можливість значно зменшити витрати на службові команди, що призведе до підвищення пропуск­ної здатності та скорочення часу відгуку.

1024 QAM

Додано нові MCS (Modulation and Coding Sets) 10 та 11 для модуляції 1024-QAM. Це означає, що тепер один символ цієї схеми переноситиме 10 bit інформації, і це 25% приросту, порівняно з 8 bit у 256-QAM.

Long OFDM symbol

OFDM (Orthogonal Frequency-Division Multiplexing) — метод мультиплексування (поєднання кількох потоків даних в один спільний простір) працює у стандартах 802.11a/g/n/ac майже 20 років без якихось змін. Згідно зі стандартом у каналі шириною 20 МГц розміщено 64 піднесучі з інтервалом 312,5 кГц. Оскільки за цей час індустрія напівпровідників просунулася далеко вперед, у 802.11ах запропоновано чотирикратне збільшення піднесучих до 256, з інтервалом 78,125 кГц між піднесучими. Довжина OFDM-символу (час) — величина зворотно пропорційна частоті, відповідно збільшиться вчетверо з 3,2 мкс до 12,8 мкс. Це покращення підвищить ефективність і надійність передавання даних, особливо для зовнішніх рішень.

OFDMA DL/UL (Orthogonal Frequency Division Multiple Access)

Одним із головних нововведень є впровадження OFDMA замість OFDM. Відмінність полягає у тому, що під час передавання у OFDM утилі­зується весь частотний канал, і поки не закінчиться передавання, наступний клієнт не може розпочати сеанс. В OFDMA це завдання вирі­шують тим, що канал розбивають на підканали різної ширини, так звані RU (Resource Units). Для кожного RU можна назначити свою схему кодування MCS, а також силу передавання. Це дасть значне збільшення ємності мережі, а також пропускної здатності для кожного окремого клієнта.

TWT (Target Wake Time) — Up Link resource scheduling

Механізм енергозбереження, який зарекомендував себе ще у стандарті 802.11аh, тепер адаптовано для 802.11ах. TWT дає змогу точкам доступу повідомляти клієнтам, коли переходити у режим енерго­збереження і коли необхідно прокинутися для передавання інформації. Ці інтервали дуже короткі, але можливість бути у режимі сну купу коротких періодів матиме велике значення для роботи батареї. Саме контроль часу перебування в режимі енергозбереження, зменшить кількість «перекрикувань» та колізій між клієнтами. Залежно від типу трафіку, показники покращення енергозбереження можуть складати від 65% до 95%. А це вже виводить Wi-Fi на новий рівень і дає змогу грати на території ІоТ, де енерго­збереження є основним критерієм.

Меню
Каталог товарів
Каталог товарів