QNAP. Мережеві сховища сучасності

Главная Обзоры QNAP. Мережеві сховища сучасності
13.04.2021

Лінійку мережевих сховищ QNAP оснащено різноманітними унікальними технологіями для зберігання та керування даними, які роблять роботу із ними зручною і простою навіть для початківців.

Наприкінці минулого року в часописі ERC вирішено запровадити рубрику про мережеві сховища даних, відомі як NAS (Network Attached Storage). І відкриває її один із лідерів ринку — QNAP, що є піонером у розробленні як домашніх, так і професійних NAS-серверів. Для початку знайомства із перевагами мережевих сховищ даних було вибрано дві основні теми: доступ до домашнього сервера та опис ключових функцій NAS, а саме — створення резервних копій файлів.

QNAP (Quality Network Appliance Provider) засновано на Тайвані у 2004 році. Компанія є постачальником мережевих пристроїв високої якості та прагне стати лідером у сфері виробництва мережевих сховищ та відеореєстраторів. Вона зосереджує увагу на максимальній продуктивності, надійності та функціональності обладнання, поєднує новації інформаційних технологій із власними розробками в галузі електроніки та дизайну для виготовлення продукції, що підвищує ефективність та зручність роботи за загального доступу до файлів, віртуалізації ІТ-структури, охоронного відеоспостереження, а також у процесі редагування та трансляції мультимедіа.

Керувати зручно як ніколи

Уже позаду часи, коли керувати NAS могли виключно просунуті системні та мережеві адміністратори. Сьогодні ці сховища мають інтуїтивний інтерфейс для користувачів, що може бути реалізований як в інтернет-браузері, так і в зручних мобільних застосунках.

Технологія QNAP SmartURL сама визначає, через яке з’єднання користувач має підключитися до свого обладнання NAS. При відкритті посилання qlink.to/назва_пристрою QNAP завантажить сервер через LAN, WAN, DDNS чи myQNAPcloud Link — розробку, що дає змогу налаштувати підключення до NAS із зовнішніх мереж, не маючи особливих знань про мережеві налаштування переадресації портів. Із myQNAPcloud достатньо лише авторизуватися в операційній системі QTS та встановити унікальний субдомен під доменом www.myqnapcloud.com, наприклад, erc_ukraine.myqnapcloud.com.

Завдяки мобільним застосункам QNAP користувач може керувати сервером у режимі 24/7 із будь-якої точки світу.

  • Qfile — для керування кількома файловими системами та можливістю відправки файлів зі смартфона на QNAP NAS.
  • Qmanager дає змогу через смартфон налаштувати права доступу, створювати резервні копії, запускати та зупиняти різноманітні застосунки.
  • QuMagie дозволяє продивлятися фотоальбоми, швидко знаходити фотографії конкретної людини, а також задавати власні параметри для пошуку з-поміж фото.
  • Qmusic стане в пригоді меломанам. Дає змогу прослуховувати улюблені альбоми, створювати для друзів посилання на скачування чи прослуховування.
  • Qget — застосунок для скачування різноманітного контенту з мережі.
  • QVR Pro Client — основний застосунок, через який користувач у режимі реального часу може продивлятися записи з відеокамер, а також керувати їхніми налаштуваннями. Для запуску сервера відеонагляду не обов’язково використовувати професійні камери. Задля економії чи просто тестування цього рішення користувач може використовувати власний мобільний телефон.

Резервне копіювання нового рівня

Однією з основних причин придбання сервера NAS є бажання гарантувати безпечне зберігання даних. QNAP дає змогу відправляти резервні копії на обладнання NAS як локальною мережею, так і через інтернет чи хмарні сервіси. Створені рішення є інтуїтивними та зручними.

Основні застосунки для резервного зберігання

  • VJBOD Cloud Gateway дає змогу налаштувати миттєве передавання резервної копії комп’ютера з QNAP NAS на хмарні сервіси.
  • Qtier Auto Tiering розроблено для оптимізації зберігання даних. Автоматично розподіляє дані між швидкими і більш повільними дисками та твердотільними накопичувачами. Можна використовувати як для короткострокових, так і для довгострокових завдань зі збереження даних.
  • Створення знімків QNAP застосовують для захисту локальних даних і для керування версіями файлів. Знімки забезпечують захист на рівні блоків. Знімок записує стан даних кожної конкретної миті. Це захищає дані від випадкового видалення чи змін, а також від вірусів-шантажистів (ransomware).
  • Backup QuDedup аналізує вихідні файли та створює резервну копію лише нових даних. У такий спосіб знижуєть­ся навантаження на мережу та можна зекономити місце для зберігання.
  • Hybrid Backup Sync пропонує синхронізувати дані між двома різними середовищами, наприклад, між домашнім комп’ютером і робочим.
  • USB One Touch Copy дає змогу швидко та ефективно виконати копіювання даних із зовнішнього носія на NAS.

У наступних номерах часопису продовжимо знайомство із розробками QNAP у галузі мультимедіа, зокрема із тим, які створено рішення для поєднання QNAP NAS зі Smart TV. Також буде розглянуто інші розробки QNAP і продемонстровано, як комутатори Ethernet, картки Wi-Fi 6, мережеві адаптери 2,5GbE / 5GbE / 10GbE дають змогу якісно оновити мережеву інфраструктуру.

Меню
Каталог товаров
Каталог товаров