Розширення можливостей мережевого сховища QNAP

Головна Огляди Розширення можливостей мережевого сховища QNAP
23.06.2021

Технології компанії QNAP дають змогу прискорювати роботу серверів та зручно й ефективно відтворювати контент.

У попередньому числі часопису ми розповіли про QNAP NAS, зокрема як зручно й легко користуватися його різноманітними функціями, маючи доступ із будь-якої точки світу. Також описали технології розподілення даних між жорсткими та твердотільними накопичувачами (функція Qtier), ознайомили з різними типами бекапів, зокрема комп’ютера, ­смартфона, хмарних сервісів і різноманітних зовнішніх пристроїв. У цьому номері йтиметься про те, які ще продукти випускає QNAP: технології збільшення швидкості передавання даних у локальній мережі та технології мультимедіа.

Розширення можливостей

Припустимо, що користувач уже має пристрій NAS, наприклад, QNAP TS-253D-4G. Стандартно він підтримує швидкість передавання даних у мережі Ethernet 2,5 Гб/с. Варто пам’ятати, що для домашнього сервера велике значення мають слоти розширення функціональності NAS. Згадана модель має слот розширення, що можна використовувати за допомогою карт одного з чотирьох видів:

  1. Карта розширення для збільшення швидкості локальної мережі Ethernet. Наприклад, у TS-253D-4G можна вставити двопортову карту QXG-10G2SF-CX4, що підтримує швидкість передавання даних 10 Гбіт/с.
  2. Карта розширення для підключення додаткових високошвидкісних накопичувачів M.2 2280. У TS-253D-4G можна вставити карту QM2-2P-344, що підтримує підключення одразу двох накопичувачів M.2 PCIe SSD (формфактор PCIe Gen 3 x4). SSD-накопичувачі такого формфактора найчастіше використовують для забезпечення функції SSD-кешування за швидкого виконання завдань читання й запису даних між користувачем та сервером.
  3. Бездротова карта Wi-Fi 6 PCIe QXP-W6-AX200, що позбавляє необхідності використовувати кабелі для підключення комп’ютера до домашнього сервера.
  4. HBA (Host Bus Adapter), або Хост-адаптер шини, — карта розширення для підключення додаткових поличок JBOD (Just-bunch-of-drives) до основного QNAP NAS. Завдяки цьому можна суттєво збільшити загальний обсяг сховища.

На сайті виробника є вся інформація щодо можливостей розширення функціонала конкретних NAS, щодо гарантії, сумісності з дисками, камерами, іншими аксесуарами тощо.

Сучасність вимагає швидкості

2,5 Гбіт/с — це вже більша швидкість, ніж у стандартних пристроях NAS для домашнього використання. Але за потреби й цю швидкість можна суттєво збільшити. У пристрої TS-253D-4G є два порти 2,5 Гбіт/с. Якщо використати функцію їхньої агрегації (під’єднати по одному кабелю до кожного з портів, а потім з’єднати з комутатором, до якого під’єднаний комп’ютер), то швидкість зросте вдвічі.

У лінійці компанії широкий вибір комутаторів. Для згаданої ситуації в пригоді стане некерований комутатор молодшого класу QSW-308S. Його оснащено вісьма портами 1 Гбіт/с та трьома портами SFP+ (10 Гбіт/с).

Також задля ефективного збільшення швидкості треба подбати про кабелі та перехідник для з’єднання. Якщо користувач планує прискоритися до 5 Гбіт/с, він може скористатися стандартним кабелем CAT 5e, який використовують для з’єднання комп’ютера з маршрутизатором. Якщо заплановано створення локальної мережі 10 Гбіт/с, то необхідно придбати кабель CAT 6 або CAT 6a. Щодо перехідників чи адаптерів для комп’ютерів і ноутбуків, то QNAP виробляє модель для Windows (QNA-UC5G1T), що підтримує швидкість 5 Гбіт/с і модель для macOS (QNA-T310G1S), яка може працювати зі швидкістю 10 Гбіт/с.

Навіщо взагалі облаштовувати мережу зі швидкістю 2,5 Гбіт/с та більше? Основні причини для цього:

  • Робота на майбутнє. Обсяги даних суттєво зростають весь час, що впливає на швидкість роботи з ними.
  • Перегляд відео. Висока швидкість обміну даними дає змогу транслювати відео без затримок.
  • Під час використання домашнього сервера для зберігання ігор також вкрай важливим є швидкісний доступ до них.
  • Для періодичного створення резервних копій інформації. Висока швидкість роботи гарантує економію часу.

Нюанси роботи з контентом

Розглянемо можливість використання QNAP NAS для вирішення завдань мультимедіа. Зображення, відео та музику можна відтворювати трьома способами.

  • Використовуючи підключення сервера NAS до Smart TV безпосередньо через HDMI-порт. Цей спосіб є найбільш звичним та надійним. Для дротового підключення NAS до Smart TV потрібно вибрати NAS із підтриманням стандарту HDMI 2.0. У лінійці QNAP NAS є близько 10 подібних пристроїв, зокрема й згаданий TS-253D-4G. Таке підключення гарантує максимально швидке передавання даних, але працює виключно зі Smart TV.
  • Використовуючи «рідні» застосунки, створені QNAP:
    • Multimedia Console — єдиний застосунок для керування всіма технологіями мультимедіа QNAP (QuMagie, Music Station, Video Station тощо).
    • QuMagie — застосунок, що за допомогою штучного ­інтелекту розподіляє фотографії за різними параметрами: обличчям людей, речами, місцями розташування чи подіями. Цей застосунок є основним інтерфейсом для інтерактивного перегляду фотографій.
    • Music Station та Video Station — програмне забезпечення для зручної класифікації, перегляду та прослуховування контенту. Мобільний застосунок Qmusic підтримує технології Apple CarPlay та Android Auto, тож його можна використовувати в автомобілі.
  • Використовуючи застосунки, створені третьою стороною, зокрема Plex чи DNA. Наприклад, Plex Media Server надає доступ до всього медіаконтенту, що є на сервері користувача: фільмів, фотографій та музики. Через цей застосунок можна запустити медіафайли на різних пристроях: смартфонах, планшетах та HDTV, використовуючи технології Apple TV, Chromecast і FireTV.

Якщо користувач придбав сервер NAS переважно для роботи з мультимедіа, то варто врахувати, що сама технологія Plex Media Server використовує транскодування на рівні програмного забезпечення, яке використовує ресурси серверного процесора, з якого отримує дані. Тому необхідно вибирати NAS із процесором, що підтримує транскодування HD-контенту, зокрема Intel Core i3 або більш швидкий.

Перевірити сумісність серверів NAS із Plex

Меню
Каталог товарів
Каталог товарів