Нові можливості в системі керування базами даних

Home Reviews Нові можливості в системі керування базами даних
12.07.2021

Oracle Database 21c – це СКБД, що є фундаментом для різних локальних і хмарних сервісів баз даних Oracle, зокрема Oracle Autonomous Database, Oracle Exadata Data base Service, Oracle Exadata Database Cloud Customer і Oracle Exadata Database Machine.

Розглянемо ключові інновації, що розширюють сферу застосування бази даних, допомагають збільшити продуктивність і роблять працю аналітиків, розробників і дослідників даних (Data Scientist) більш результативною.

Незмінні блокчейн-таблиці

Ці таблиці надають переваги технології блокчейн щодо безпеки корпоративних додатків. Їхня технологія є частиною платформи Oracle Crypto-Secure Data Management. Блокчейн-таблиці доступні тільки для вставляння, а їхні рядки пов’язані в блокчейн-ланцюжок і зашифровані, що гарантує незмінність. Користувачі можуть виявляти спроби модифікації даних і запобігати їм безпосередньо в Oracle Database. У такий спосіб забезпечується ефективний захист від несанкціонованих змін, які могли б внести співробітники організації або хакери, що видають себе за адміністраторів або користувачів. Блокчейн-таблиці — це таблиці, що зберігаються в базі даних, доступ до яких здійснюється за допомогою стандартних SQL-запитів. Таблиці підтримують усі аналітичні засоби Oracle Database і всі технології виконання транзакцій. Завдяки чому цими засобами набагато зручніше користуватися, а їхні можливості ширші за наявні технології блокчейн. У всіх редакціях Oracle Database блокчейн-таблицями можна користуватися безкоштовно — жодного додаткового ліцензування.

Вбудована підтримка типу JSON

Багато років Oracle надає потужну підтримку виконання SQL-запитів та індексування даних у форматі JSON. В Oracle Database 21c додано новий вбудований тип даних JSON. Завдяки цьому сканування можна виконувати в десять разів швидше, а оновлення — у чотири рази. Загалом ці поліпшення підвищують швидкість роботи над даними у форматі JSON в Oracle Database удвічі, як порівняти з використанням баз даних MongoDB і AWS DocumentDB (за результатами тесту YCSB benchmark). Як і в попередніх версіях, можна використовувати дані JSON у поєднанні з іншими типами даних. Крім того, є можливість індексувати будь-які елементи JSON, щоб швидше виконувати OLTP-операції. Також можна скористатися функціями паралельної обробки даних для будь-яких форматів і виконувати складні об’єднання документів і колекцій JSON, не застосо­вуючи для цього окремий код на рівні додатку.

Технологія AutoML для машинного навчання в базі даних

Ця технологія автоматично створює та порівнює моделі машинного навчання. Завдяки новому інтерфейсу AutoML користувачі, що не є експертами, можуть застосовувати технології машинного навчання в роботі з базою даних. Також Oracle додала до бібліотеки популярних алгоритмів машинного навчання в базі даних нові алгоритми виявлення аномалій, регресійного аналізу та глибокого навчання.

Підтримання JavaScript всередині бази даних

Підтримання JavaScript дає змогу розробникам ефективно працювати сучасними мовами програмування. Завдяки технології Graal Multilingual Engine, що вбудовано в Oracle, можна запускати код обробки даних на JavaScript всередині бази даних, в якій їх збері­гають, що позбавляє потреби в дорогій мережевій взаємо­дії. Крім того, користувачі можуть легко виконувати SQL-запити з коду JavaScript, а типи даних JavaScript автоматично перетворюються на типи Oracle Database.

Підтримання незалежної пам’яті

Файли даних і журнали транзакцій зберігаються в незалежній пам’яті (Persistent Memory — PMEM), що значно підвищує продуктивність операцій, пов’язаних із введенням-виведенням. SQL-операції працюють безпосередньо з даними, що зберігаються у файловій системі PMEM із прямим доступом, минаючи буферний кеш, що позбавляє введення-виведення й потреби у великому кеші буфера. Крім того, нові алгоритми бази даних запобігають неузгодженості даних у PMEM.

 

Графові моделі з більш високою продуктивністю

Завдяки цим моделям можна моделювати дані на основі взаємин, а також дослідити зв’язки та закономірності в соціальних мережах, інтернеті речей тощо. Подальша оптимізація зменшить обсяг необхідної оперативної пам’яті, що потрібен для аналізу великих графових моделей. Завдяки цьому наявні програми працюватимуть швидше без жодних змін. Крім того, користувачі можуть створювати або розширювати алгоритми обробки моделей із використанням Java-синтаксису, які можна робити так само ефективно, як і вбудовані алгоритми, оскільки вони скомпільовані з тими самими оптимізаціями.

Автоматизація Database In-Memory

Oracle підтримує рядковий формат і формат стовпців у пам’яті для однієї й тієї самої таблиці, тому аналітику і транзакції можна одночасно виконувати над однією таблицею. Oracle Database 21c вводить функціональність повністю автоматичного керування стовпцями таблиць в оперативній пам’яті. Це дає змогу спростити роботу та підвищити ефективність завдяки автоматичному керуванню розміщенням і видаленням стовпців в In-Memory Columnar Store, а потім автоматично відстежувати шаблони використання й пересувати та видаляти об’єкти з пам’яті. Крім того, стовпці автоматично стискають­ся залежно від шаблонів використання. Oracle Database 21c також використовує нові алгоритми з’єднання таблиць у пам’яті (In-Memory Vector Join) для прискорення складних запитів.

Автоматизація шардингу даних

Вбудована в Oracle Database технологія шардингу даних (Oracle Sharding) забезпечує масштабовану продуктивність і доступність. Завдяки цьому міжнародним компаніям легше дотримуватися вимог законодавства та регулюючих органів. Шарден (сегменти даних) не мають між собою загальних компонентів і можуть розташовуватися як локально, так і в хмарі. Для спрощення проєктування та використання Oracle Sharding, Oracle Database 21c має новий інструмент — Sharding Advisor Tool. Він аналізує схему поточної бази даних і її профіль навантаження, а потім формує звіти з рекомендаціями щодо структури бази даних, що підтримує шардинг, оптимізований для продуктивності, масштабованості та доступності. Створення резервних копій і відновлення всіх шарден також тепер автоматизовано.

За додатковою інформацією щодо продуктів Oracle звертайтеся на software@erc.ua

Menu
Products catalog
Products catalog