Previous
Next
Technical characteristics Tenda F-3:
Main features
Full list of features
Type router
router
Type of modem external
Number of LAN ports (RJ-45) 3 pcs
Antenna Type external/fixed
The number of antennas 3 pcs
Data protection WPA
AES
TKIP
MAC-address filtering
Wireless Access Control
Frequency band 2.4 GHz
Features Wireless data transmission at speed up to 300 Mbps
Easy setup
Dimensions 127.4x90.5x26 mm
Main
Type router
router
Type of modem external
Number of LAN ports (RJ-45) 3 pcs
Wireless network
IEEE 802.11 communication standard b
g
n
Antenna Type external/fixed
The number of antennas 3 pcs
Data protection WPA
AES
TKIP
MAC-address filtering
Wireless Access Control
Frequency band 2.4 GHz
Radius coverage up up to 200 m²
Wired network
The input interface (WAN) PPPoE
Static IP / Dynamic IP
PPTP/L2TP + Static IP
PPTP/L2TP + Dynamic IP
Additionally
Features Wireless data transmission at speed up to 300 Mbps
Easy setup
Physical
Dimensions 127.4x90.5x26 mm
Warranty
Warranty 24 months
Package dimensions
Width 70 mm
Height 210 mm
Length 300 mm
Weight 0.60 kg
Volume 0.0044 m3
Modem Type: external; Modem Type: router, router; Number of LAN ports (RJ-45): 3 pcs; Antenna type: external/fixed; Data protection: WPA, AES, TKIP, MAC-address filtering, Wireless Access Control;
619 UAH*
in stock
* Recommended retail price
Where to buy: Tenda F-3:
Online stores
Click.com.ua
Беспроводной маршрутизатор Tenda F3
Iphouse.com.ua
Маршрутизатор TENDA F3 N300 3xFE LAN, 1xFE WAN, 3x5dBi Ант
Itbox
Маршрутизатор Tenda F3
Mekka
Маршрутизатор TENDA F3 N300, 3xFE LAN, 1xFE WAN, 3x5dBi (F-3)
Moyo
Роутер TENDA F3 N300
National networks
24 Moyo.ua
Роутер TENDA F3 N300
Epicentr
Wi-Fi-роутер TENDA F3
Додаткові переваги популярних роутерів

Досвідчені продавці знають, що недорогі речі простіше продати. Wi-Fi-роутери не виняток. Найбільш затребувані на ринку — саме найдоступніші з них. І що означає їхня невисока ціна? Чи доведеться користувачеві чимось пожертвувати? Або, може, навіть у таких недорогих моделях є все необхідне? Спробуймо розібратися на прикладі молодших моделей популярних роутерів TENDA N301 і F3.

Їхні апаратні специфікації дуже близькі. За винятком трьох антен у F3 проти двох у N301 і корпуса «від кутюр» у F3. Програмна начинка і функціонал у них ідентичні. Щоб виправдати свою назву, Wi-Fi-роутер зобов’язаний забезпечити стійке з’єднання з провайдером і при цьому не забувати віщати Wi-Fi. Вважають, що на цьому все закінчується. Однак це не зовсім так. Усе ж роутер — це такий маленький комп’ютер зі своєю операційною сис- темою. Що ж отримує користувач, окрім основних функцій?

01 Можливості обмежувати підключення і доступ в інтернет

Припустімо, потрібно, щоб якісь пристрої не могли ні за яких обставин з’єднатися з роутером. Пароля від Wi-Fi для цього недостатньо. Адже у роутера є ще провідні порти. Підключитися до них можна взагалі без пароля. Та й пароль від Wi-Fi може бути зламаний. І ось, щоб додатково захиститися від таких обставин, існує фільтрація за MAC-адресами.Кожний пристрій має MAC-адресу, її генерує і вносить у пристрій сам виробник, при підключенні до мережі роутер зчитує його. Щоб активувати режим контролю підключень, на вкладці «Безпека» обирайте пункт «Фільтрація MAC-адреси» (див. Рис. 1).

                                   Рис. 1

                                     Рис. 2


При цьому можна сформувати як чорний, так і білий список MAC- адрес. Якщо список білий, то підключатися до мережі зможуть тільки ті пристрої, які будуть у цьому списку. Або, якщо навпаки, список чорний, то деякі пристрої, не зможуть підключатися, навіть знаючи пароль від Wi-Fi. Зверніть увагу на можливість блокувати за розкладом. Це корисно для контролю режиму дня дітей. Як тільки включиться блокування, їм нічого не залишиться, як піти спати. Головне — пам’ятайте, що ця функція є додатковою. Не варто обмежуватися фільтрацією і при цьому залишати Wi-Fi відкритим. Без пароля на нього весь трафік буде незашифрованим. І всі дані, разом з особистими і фінансовими, можуть бути легко перехоплені. Обмеження доступу можна організувати не тільки за MAC-адресою, але й за IP-адресою. Найкорисніше обмеження — заборона доступу на певні сайти.

Тут є можливість формувати тільки чорний список небажаних для відвідування сайтів. При цьому можна організувати цю заборону за розкладом. Не обов’язково вводити адресу сайту повністю. Досить вказати кілька символів з його назви. І всі сайти з такою послідовністю символів у назві буде заблоковано. Батьки лишаться задоволеними.

02 Контроль пропускної здатності

Діти нескінченно завантажують фільми і музику? Інтернет-канал заповнений так, що у немає можливості почитати новини? Для цього є функція «Контролю смуги пропускання». Кожному пристрою можна встановити ліміти швидкості як завантаження, так і вивантаження. Заходьте в розділ QoS (Quality of Service), обирайте пункт «Управління пропускною здатністю», вказуйте IP-адреси пристроїв і те, наскільки хочете їм обрізати швидкість (див. Рис. 3).

                                     Рис. 3

03 Розширені функції управління, або тонке налаштування мережі.

Коротко опишемо функції для просунутих користувачів.
Переадресація портів
Бачили коли-небудь в адресному полі браузера приблизно такий рядок: www.адрес.сайта.com:3456? Зверніть увагу на цифри після двокрапки в кінці. Це номер порту, до якого хоче звернутися користувач. Так ось, ці роутери дозволяють налаштувати переадресацію портів із зовнішньої мережі на якусь конкретну внутрішню IP-адресу або групу адрес. Це потрібно, коли із зовнішньої мережі необхідно звернутися до конкретної робочої станції всередині закритої мережі. У більшості роутерів присутня функція uPnP, яка автоматично все налаштовує. Але якщо раптом все самостійно не запра- цювало, або потрібно її відключити і налаштувати все самостійно, то заходьте на вкладку «Переадресація», щоб налаштувати все вручну (див. Рис. 4).

                                   Рис. 4


DMZ (Демілітаризована зона) — місце в мережі, де жодні обмеження не будуть діяти. Вкажіть у налаштуваннях IP-адресу такого місця і насолоджуйтеся свободою.
 

DDNS (Динамічний DNS)
Якщо провайдер не надав статичної адреси, щоразу під час нової сесії зовнішня IP-адреса може зміню- ватися. Тому, намагаючись організувати віддалений доступ до своєї мережі, потрібно використовувати деяку хитрість або сервіс динамічного DNS. Реєструєтеся на будь-якому сайті такого сервісу і вписуєте отримані облікові дані у свій роутер. Тепер неважливо, яка адреса сьогодні. Роутер підключиться до сервера сервісу DDNS і буде повідомляти поточну адресу. Зверніться до серве- ра за цими обліковими даними, і він автоматично переадресує вже на правильну поточну адресу.

І на закуску — Статична маршрутизація, тобто маршрути між мережами, прописані у явному вигляді. Шукайте на вкладці «Переадресація» у пункті «Раптом знадобиться».

Як бачите, не такі вже прості ці недорогі роутери TENDA N301 і F3. Якщо гарно в них розібратися, то можна стати ефективним системним адміністратором своєї домашньої комп’ютерної мережі: значно підвищити її безпеку, оптимізувати пропускну здатність і захистити дітей від небезпечного контенту.

 

СПЕЦИФІКАЦІЇ: 

  • Модель TENDA F3
  • Стандарти Wi-Fi 802.11b/g/n
  • Швидкість бездротового з’єднання До 300 Мбіт/с
  • Частотний діапазон  2,4 ГГц
  • Антени 2x5 dBi
  • Порти LAN 3x10/100BaseTX
  • Порти WAN 1x10/100BaseTX

 

  • Модель TENDA N301
  • Стандарти Wi-Fi 802.11b/g/n
  • Швидкість бездротового з’єднання До 300 Мбіт/с
  • Частотний діапазон  2,4 ГГц
  • Антени 3x5 dBi
  • Порти LAN 3x10/100BaseTX
  • Порти WAN 1x10/100BaseTX
Menu
Products catalog
Products catalog