Історія холодильника: від прототипів до смарт-техніки

Головна Новини Історія холодильника: від прототипів до смарт-техніки
12.03.2018

Холодильник – один із найважливіших приборів у домі. Саме він забезпечує свіжість продуктів харчування. Люди давно пристосувалися зберігати продукти у холодному місті. Однак часи, коли лід і пристрій, що лише здалеку нагадує сучасний холодильник, вважалися розкішшю минули не так давно. Розповідаємо про еволюцію холодильника: від перших способів зберігання продуктів у холоді та до найсучасніших пристроїв.

До нашої ери

Використання спеціальних приміщень із льодом для зберігання їжі практикували давно. У Стародавньому Китаї заморожували річкову воду і в ній зберігали необхідні продукти. Давні греки та римляни охолоджували їжу та напої у ямах зі снігом, прикритих гілками та травою.

Найперші споруди, які за призначенням нагадують холодильники – якхчали, куполоподібні підвали, що будувалися у Давньому Ірані. Насипи споруджувалися з піску, глини, укріплювалися яєчним білком і шерстю тварин. Перси наповнювали якхчали брилами снігу, привезеними з гір. Давні споруду існують і дотепер.    

Охолодження – запорука свіжості продуктів

У Середні Віки практично кожен дім у Європі мав спеціальне холодильне приміщення, яке зазвичай розташовувалось на північній стороні – підвал, глибока яма, ніша або навіть колодязь. Однак іноді температура у таких місцях була не достатньо низька для тривалого збереження продуктів.

Перші спроби штучного охолодження

У 1748 р. шотландський професор Вільям Каллен демонструє першу машину для штучного охолодження. Машина працювала в такий спосіб: насос створював частковий вакуум над контейнером із діетиловим ефіром. При відкачуванні повітря відбувалося пониження тиску, завдяки чому діетиловий ефір починав закипати, вбираючи тепло оточуючого повітря і охолоджуючи контейнер. Вільяму Каллену тоді вдалося створити невелику кількість льоду. Однак для масового використання такий спосіб охолодження виявився занадто складним.  

1802 р. – перший «ice-box»

Американський бізнесмен Томас Мор, який займався поставками вершкового масла, представив у 1802 р. прототип саморобного холодильника. Винахідник спорудив ємність з тонких листів сталі, всередині помістив камеру з дерева та обробив її хутром кролика. Простір між камерою і сталлю був заповнений льодом. У такому «рефрижераторі» масло не псувалося впродовж тривалого транспортування. 

Перше замороження

У 1879 р. німець Карл фон Лінде винаходить пристрій з компресором, що використовує для роботи аміак. Така холодильна установка могла виготовляти велику кількість льоду. Винаходом Лінде скористалися власники фабрик з виробництва  харчових продуктів. Тоді принцип заморозки Лінде використовувався для створення складських холодильних приміщень.

Холодильник – у маси

В 1913 р. Фред Вольф виготовив повноцінний холодильник для домашнього використання – DOMELRE (абревіатура слів «Domestic electric refrigerator»). Згодом винахідники вдосконалили розробку і пристрій почав підключатися до електромережі.

У ХХ століття холодильник еволюціонував і змінювався ледь не щороку.

  • 1930-ті: в якості холодоагенту почали застосовувати фреон;
  • 1940-і: з’являються перші холодильники з морозильними камерами, починається випуск окремих морозильних шаф;
  • 1950-ті: перші холодильники з системою No Frost;

  • 1983р. – винайдення роторних мотор-компресорів, які дозволили збільшити корисний об’єм холодильника і зменшити використання енергії на 40-60%;
  • 1990-ті: з’явилися холодильники з можливістю перевішування дверцят і переміщення полиць;
  • 1990-2000: розроблюються системи самодіагностики, контролю температури, відводу талої води і інформування про помилки;
  • З 1992 р. на холодильниках виробники вказують клас енергоефективності.

Тренд на «смарт» холодильники

Еволюція холодильників досягла своєї межі. Тепер на ринку безліч варіантів побутової техніки різного розміру, дизайну, з різним набором функцій. Усе більше виробників намагаються впровадити «смарт» функції холодильників, зокрема:

Беззаперечна перевага сучасних холодильників у тому, що вони подовжують свіжість продуктів. Швидка заморозка та охолодження, антибактеріальний захист, багатопотокове охолодження, регулювання вологості, сигналізація дверей – функції, які колись видавалися фантастичними, а тепер трапляються практично в кожному холодильнику. 

Меню
Каталог товарів
Каталог товарів