Frontier – суперкомп’ютер Hewlett Packard Enterprise

Головна Новини Frontier – суперкомп’ютер Hewlett Packard Enterprise
02.11.2023

Frontier відзначений журналом TIME у списку Best Inventions of 2023 як одна з 200 екстраординарних інновацій, що змінили життя людей.

Безліч глобальних питань, які виникають у людства, потребують глибокого аналізу та швидкого вирішення. Щоби розв’язати деякі з них: передбачення кліматичних змін, розшифровка ДНК, пошук і створення нових ліків, виготовлення новітніх матеріалів, потрібні суперкомп’ютери, які працюють швидше та набагато продуктивніше за звичайні.

На відміну від традиційних комп’ютерів, суперкомп’ютери використовують більше, ніж один центральний процесор, що згруповані в обчислювальні вузли, які включають процесор або групу процесорів. Суперкомп’ютер може містити десятки тисяч таких вузлів, що дають змогу розв’язувати величезний спектр завдань, які потребують складних обчислень: від досліджень клімату до моделювання динаміки молекул. Ефективність цих «суперобчислень» оцінюють в «флопс» (FLOPS) – одиниці вимірювання, яка показує, скільки операцій із рухомою комою на секунду виконує ця обчислювальна система.

Frontier розроблений Hewlett Packard Enterprise для Національної лабораторії міністерства енергетики США (ORNL) і став першим у світі суперкомп’ютером, який може обчислювати понад один квінтильйон операцій із плаваючою комою (FLOPS) на секунду. Йому вдалося досягти продуктивності в 1,102 екзафлопса – це понад мільярд мільярдів операцій на секунду (число з 18 нулями).

Наразі Frontier може досягати пікової продуктивності 1,686 екзафлопс за середнього енергоспоживання близько 21,1 МВт. Він складається з 9 408 вузлів, у кожному використовує комбінацію процесорів AMD EPYC 64C із тактовою частотою 2 ГГц, оптимізованих для завдань штучного інтелекту та високопродуктивних обчислень і графічних процесорів AMD Instinct MI250X, має 8,7 млн обчислювальних ядер. Усього у Frontier використано 9,2 петабайта оперативної пам’яті, обсяг сховища теж вражає – 700 петабайт із піковою швидкістю запису понад 35 терабайт на секунду.

Суперкомп’ютер Frontier працює на базі платформи HPE Cray EX235a та розташовується на 74 стійках (вага кожної близько 3 600 кг), для з’єднання яких знадобилося понад 144 км мережевих кабелів. Охолоджується пристрій за допомогою води, якої щохвилини прокачують понад 22 тис. л. За прокачування відповідають 4 насоси потужністю 350 к. с. кожен. Ці насоси могли б наповнити 50-метровий басейн за 30 хв. Енергоспоживання всього пристрою – 40 МВт. Frontier також посів перше місце, як найенергоефективніший суперкомп’ютер у світі у списку Green500.

Екзафлопна ефективність Frontier означає, що він не тільки посідає перше місце міжнародного рейтингу з-поміж 500 найпотужніших суперкомп’ютерів у світі, але й є чвертю обчислювальної потужності всіх суперкомп’ютерів із цього списку. Він працює швидше, ніж сім наступних найпотужніших суперкомп’ютерів разом узятих, другий зі списку суперкомп’ютер має вдвічі меншу потужність. Окрім Frontier, до першої десятки списку 500 найпотужніших суперкомп’ютерів увійшли ще три системи HPE: суперкомп’ютер LUMI для Наукового центру інформаційних технологій у Фінляндії (CSC – IT Center for Science), який посів третє місце; суперкомп’ютер Perlmutter для Науково-обчислювального центру енергетичних досліджень Міністерства енергетики США (NERSC), який посів сьоме місце; суперкомп’ютер Adastra для кінотеатру GENCI-CINES, який посів десяте місце.

Як найпотужніший суперкомп’ютер у світі, що забезпечує безпрецедентну продуктивність і розширені можливості, Frontier прискорюватиме відкриття, здійснюватиме прориви та вирішуватиме найскладніші світові виклики. Очікується, що Frontier також досягне ще вищих рівнів швидкості з теоретичною піковою продуктивністю у 2 екзафлопси. Суперкомп’ютер матиме значний вплив у таких критично важливих сферах, як діагностика та попередження раку й інших захворювань, розробка ліків, відновлюваних джерел енергії та нових матеріалів для створення безпечніших і стійкіших продуктів.

Появу Frontier Hewlett Packard Enterprise можна порівняти з висадкою людини на Місяць. Його монументальна продуктивність знаменує нову еру в дослідженнях та інноваціях. Вчені та інженери з усього світу застосують ці надзвичайні обчислювальні швидкості для розв’язання деяких надскладних питань нашої епохи: медицина та фармакологія, наукові пошуки, погода та клімат, авіація та космос, штучний інтелект і Big Data – у найближчому майбутньому очікуємо на наукові прориви, неможливі раніше й отримання відповідей на запитання, про які навіть не підозрювали.

Докладніше: Frontier: Moving the future forward - YouTube

Меню
Каталог товарів
Каталог товарів