Як вибрати блок живлення для нового ПК

Головна Новини Як вибрати блок живлення для нового ПК
01.02.2024

Блок живлення – це часто найбільш недооцінений компонент ПК, який виконує надзвичайно важливу функцію, розподіляючи вхідну енергію з мережі до кожного з компонентів комп’ютера. Тому вибір блока живлення – це питання, яке не варто ігнорувати, плануючи апгрейд ПК.

ASUS має кілька окремих лінійок блоків живлення для ПК, кожна з яких вирізняється дизайном і унікальним набором функцій:

  • ROG Strix Aura Gold Edition - лінійка блоків живлення високої продуктивності у стильному корпусі, на бічній панелі якого красується RGB-логотип ROG, сумісних із технологією Aura Sync.
  • ROG Thor - лінійка блоків живлення максимально високої потужності із гарною продуктивністю та бездоганним охолодженням. Вирізняються RGB-підсвічуванням Aura Sync і невеликим OLED-дисплеєм збоку, на якому відображається поточне енергоспоживання (наприклад 90YE00L2-B0NA00).
  • ROG Loki – як можна здогадатися з назви, молодший брат лінійки Thor, тобто та сама платинова ефективність, але в компактнішому формфакторі SFX-L для Mini-ITX збірок.
  • ASUS TUF Gaming Gold - надійні блоки живлення, які розроблені, щоб витримати випробування часом і працювати довгі роки.

Однак навіть у межах цих окремих лінійок продуктів доведеться звузити вибір відповідно до конфігурацій ПК.

Визначення потужності

Якщо не впевнені щодо потужності для наступної машини, в ASUS є зручна таблиця для графічних процесорів NVIDIA й AMD, яка є підказкою для визначення потужності на основі наявного обладнання. Отже, якщо процесор Intel i5 і RTX 4080, рекомендовано вибрати блок живлення потужністю 750 Вт, наприклад, TUF Gaming 750W Gold або ROG Strix 750W Gold Aura Edition. Якщо після цього перейдете на i9 і RTX 4090, то потрібно буде відповідно збільшити потужність блоку живлення - до 1 000 Вт.

Також можна завчасно вибрати блок живлення на один рівень вище, ніж потрібно, якщо є багато підключених пристроїв, або ж якщо плануєте розігнати систему чи просто хочете бути готовими до потенційного апгрейду системи на майбутнє. Якісний блок живлення може прослужити багато років і стати гідним доповненням кількох збірок, а враховуючи 10-річну гарантію на блоки живлення ROG і TUF Gaming, це стає дійсно вагомим аргументом для купівлі.

Вибір рівня ефективності

Під час розрахунку потреб системи також необхідно враховувати коефіцієнт корисної дії блоку живлення. Адже коли він споживає електроенергію з мережі, частина її обов’язково втрачається. Що вище ККД блоку живлення, то краще він перетворює ватт потужності від електромережі на ватт потужності для комп’ютера, а це означає менші рахунки за електроенергію, менше нагрівання блоку живлення й усього ПК, а отже менше шуму від системи охолодження. Простіші блоки живлення можуть мати нижчу початкову вартість, але в кінцевому підсумку потрібно платити за більшу кількість електроенергії, яка ніколи не потрапляє до ігрового комп’ютера, а натомість втрачається у вигляді відпрацьованого тепла.

На щастя, усі сучасні блоки живлення ROG і TUF Gaming мають сертифікацію 80 Plus Gold або вище. Це означає, що за 50 % навантаження вони можуть перетворити 90 % змінного струму від мережі на постійний струм для комп’ютера. Блоки живлення преміумкласу такі, як Thor 1000W Platinum II або Thor 1600W Titanium можуть похвалитися ще більшою ефективністю роботи.

Модульні та немодульні конструкції

Багато блоків живлення постачають з усіма кабелями, приєднаними до основного блоку, тобто можна просто підключити потрібні та працювати. Однак вони можуть створювати певний безлад усередині комп’ютера. Усі блоки живлення ROG і TUF Gaming мають модульну конструкцію, а це означає, що можна від’єднати кабелі, які не використовують, для кращого кабель-менеджменту та охайнішого вигляду збірки.

Крім того, багато відеокарт поточного покоління використовують новий стандарт 12VHPWR. Нинішнє покоління блоків живлення ROG і TUF постачають зі спеціальними кабелями 12VHPWR у комплекті, а це означає, що не знадобиться адаптер для відеокарти, яка використовує цей стандарт. Перевага модульності полягає і в тому, що якщо відеокарта зі стандартними 8-контактними рознімами живлення PCIe, блок живлення ROG також матиме повний набір кабелів для підтримання цієї карти.

Додаткові переваги

Блоки живлення ROG Thor підтримують RGB-підсвічування Aura Sync і оснащені вбудованим OLED-дисплеєм, якими можна керувати за допомогою Armoury Crate. Одним натисканням кнопки можна легко синхронізувати RGB-підсвічування БЖ із рештою обладнання, а OLED-дисплей надасть можливість стежити за роботою системи без використання спеціалізованого програмного забезпечення для моніторингу.

Для охолодження всіх блоків живлення ROG використовують додаткові радіатори, які дають змогу тримати вентилятор охолодження блоку живлення вимкненим за невисоких навантажень, забезпечуючи по-справжньому безшумну роботу ПК. За необхідності 135-мм вентилятор Axial-tech може включатися в роботу, зберігаючи прийнятний рівень акустичних показників.

Хоча чорний колір пасує більшості збірок, деякі користувачі віддають перевагу білому кольору, щоби зробити свою систему більш виразною та стильною. Зважаючи на це, ASUS розробила білі версії деяких блоків живлення, наприклад, ROG Loki 850W Platinum White Edition. Завдяки використанню тих самих якісних компонентів, але з білим покриттям і відповідними білими кабелями, збірка отримає виразний фінальний дизайнерський акцент.

Незалежно від того, який блок живлення виберете, можете бути впевненими: із блоками живлення ASUS та Republic of Gamers система отримає надійне, стабільне живлення для всіх компонентів, які встановлено в ігровий ПК.

Меню
Каталог товарів
Каталог товарів