Кіберзагрози й несподівані збої: HPE Zerto – запорука стійкості й безперервності бізнесу

Головна Новини та огляди Кіберзагрози й несподівані збої: HPE Zerto – запорука стійкості й безперервності бізнесу
17.09.2024

У час, коли дані для організацій є критично важливими, необхідно забезпечити їх надійне збереження. Недавній збій у світовому кіберпросторі, який вплинув на більш як 8,5 млн пристроїв в усьому світі, вкотре актуалізував і виявив вразливість багатьох кампаній, нагадавши, що «катастрофу» може бути спровоковано не війною або стихійним лихом, а найімовірніше кібератакою чи банальною людською помилкою.

Основні втрати спричинено зупинкою IT-систем, що призвело до приблизно 5 000 затримок і скасування понад 45 000 авіарейсів. Це вплинуло на роботу великих авіакомпаній, як-то American Airlines, Delta Air Lines та United Airlines. Також постраждали великі фінансові установи, які мали суттєві труднощі з виконанням транзакцій, що зумовило затримки під час оброблення платежів і переказів. Як наслідок, це призвело до значних збитків для банків і трейдерів в усьому світі. Наслідки «відчули» й телекомунікаційні компанії та медіа, сектор охорони здоров’я та інші. Зокрема, уряди й компанії багатьох країн повідомляли про значні перебої в роботі своїх систем, що призвело до затримок або ж і взагалі припинення обслуговування клієнтів.

За оцінками експертів, тільки в США 500 найбільших компаній зазнали збитків приблизно на $5,4 млрд. Зазначений інцидент виявився одним із найбільших за останні роки, охопивши всі континенти й тисячі компаній. Цей збій паралізував діяльність багатьох глобальних бізнесів, вплинувши на всі процеси – від повсякденних операцій до довгострокових стратегічних ініціатив. Масштаб наслідків засвідчив критичну істину: багато організацій не готові до таких масштабних інцидентів.

Процес відновлення після збоїв займав кілька днів через необхідність ручного втручання для перезавантаження кожного окремого комп’ютера, що було особливо складним для компаній із великою кількістю пристроїв. З огляду на це, надійні рішення для відновлення після катастроф і забезпечення безперервності бізнесу на кшталт Zerto, a Hewlett Packard Enterprise company є вкрай необхідними.

Фактори, які впливають на швидке відновлення даних

Нерегулярне тестування планів відновлення. План відновлення є ефективним лише настільки, наскільки регулярно він тестується. На жаль, багато бізнесів не здійснюють регулярне, всебічне тестування своїх планів відновлення після катастроф, а деякі – взагалі про це не дбають. Недавній інцидент виявив прогалини в системах відновлення, які не було виявлено через нерегулярне, нечасте тестування або цілковите нехтування цим процесом.

Складність і фрагментація. Керування численними, розрізненими системами для захисту й відновлення даних може призвести до неефективності та підвищення ризиків. Інцидент продемонстрував, що організація зі складними, фрагментованими рішеннями потребує більше часу для відновлення.

Недооцінювання вартості простою. Справжня вартість простою – це дещо більше, аніж безпосередньо фінансові втрати, адже спричиняє втрату репутації в довгостроковій перспективі та зменшення довіри клієнтів. Багато організацій недооцінили ці фактори, що яскраво продемонстрував інцидент.

Вплив встановлених RTO та RPO. Коли затверджені цільові показники часу відновлення (RTO) та точки відновлення (RPO) не відповідають реальним потребам бізнесу, організації часто опиняються в скрутній ситуації. Вони інвестували в плани безперервності бізнесу й відновлення після катастроф (BCDR), але виявляють, що план не працює в реальному житті, коли, наприклад, втрата даних за 24 годин і час відновлення 2-3 тижні стають реальністю. Це гірше навіть за ручне відновлення після збою.

Способи використання і переваги технології HPE Zerto

  • Безперервний захист даних: Zerto забезпечує безперервний захист даних без агентів, що робить можливою реплікацію даних майже в реальному часі. Це мінімізує втрати даних і гарантує швидке відновлення до стану, фіксованого за кілька секунд до збою.
  • Повністю автоматизоване та оркестроване відновлення: Zerto надає змогу організаціям швидко відновлювати цілі сайти після будь-якого збою, до того ж лише за лічені хвилини! Таке масове відновлення даних найліпше згодиться для відновлення після катастроф і кібератак, значно ефективніше працюючи за цих обставин.
  • Часте та всебічне тестування: HPE Zerto забезпечує автоматизоване, безперервне тестування планів відновлення після катастроф. Регулярне тестування гарантує надійність процесів відновлення та їх безперебійну реалізацію в разі потреби, усуваючи одну з основних проблем, яку виявлено під час збою.
  • Керування патчами й тестування в пісочниці: Zerto надає змогу тестувати патчі й оновлення без впливу на продуктивне середовище. Пісочниці для кожного окремого застосунку можна створити за кілька хвилин, вони працюють незалежно одна від одної та відображають продуктивне середовище з максимальною точністю.
  • Поліпшене виявлення шифрування: хоч нещодавня подія і не трапилася через кібератаку, сьогодні найсерйознішою загрозою для організацій є програми-вимагачі. Zerto використовує удосконалені алгоритми для виявлення шифрування в режимі реального часу, надаючи змогу знаходити аномалії в середовищі за лічені секунди.
  • Гнучкість і масштабованість: рішення згодиться для бізнесу будь-якого масштабу – від малих підприємств до великих корпорацій. Завдяки цьому всі охочі можуть забезпечити надійний захист даних та їх відновлення.
  • Зменшення витрат: використання HPE Zerto – це можливість зменшити витрати на інфраструктуру й захист даних, оскільки рішення підтримує віртуальні середовища та хмарні платформи, зменшуючи потребу в дорогому апаратному забезпеченні.

Висновок

Нещодавній глобальний збій виявив вразливості багатьох організацій у процесах відновлення після катастроф, однак він також надав змогу переосмислити та зміцнити стратегії стійкості даних.

Zerto – передове рішення у сфері відновлення після катастроф із 2011 року, яке захищає деякі з найбільш критично важливих застосунків у світі, забезпечуючи лише кілька секунд втрат даних (RPO). Zerto відзначено численними нагородами, зокрема визнано лідером у Gartner Magic Quadrant for Disaster Recovery as a Service.

Це повністю оркестроване й автоматизоване рішення, яке забезпечує швидке відновлення після будь-якого збою з мінімальними втратами даних (навіть до кількох секунд перед інцидентом). Завдяки HPE Zerto компанії можуть уникнути серйозних фінансових втрат і забезпечити надійний захист своїх даних, гарантуючи безпеку та стабільність діяльності навіть за найскладніших ситуацій.

За докладною інформацією і консультаціями звертайтеся на адресу erc_hpe@erc.ua

Меню
Каталог товарів
Каталог товарів