Холодильник – один із найважливіших приборів у домі. Саме він забезпечує свіжість продуктів харчування. Люди давно пристосувалися зберігати продукти у холодному місті. Однак часи, коли лід і пристрій, що лише здалеку нагадує сучасний холодильник, вважалися розкішшю минули не так давно. Розповідаємо про еволюцію холодильника: від перших способів зберігання продуктів у холоді та до найсучасніших пристроїв.
До нашої ери
Використання спеціальних приміщень із льодом для зберігання їжі практикували давно. У Стародавньому Китаї заморожували річкову воду і в ній зберігали необхідні продукти. Давні греки та римляни охолоджували їжу та напої у ямах зі снігом, прикритих гілками та травою.
Найперші споруди, які за призначенням нагадують холодильники – якхчали, куполоподібні підвали, що будувалися у Давньому Ірані. Насипи споруджувалися з піску, глини, укріплювалися яєчним білком і шерстю тварин. Перси наповнювали якхчали брилами снігу, привезеними з гір. Давні споруду існують і дотепер.
Охолодження – запорука свіжості продуктів
У Середні Віки практично кожен дім у Європі мав спеціальне холодильне приміщення, яке зазвичай розташовувалось на північній стороні – підвал, глибока яма, ніша або навіть колодязь. Однак іноді температура у таких місцях була не достатньо низька для тривалого збереження продуктів.
Перші спроби штучного охолодження
У 1748 р. шотландський професор Вільям Каллен демонструє першу машину для штучного охолодження. Машина працювала в такий спосіб: насос створював частковий вакуум над контейнером із діетиловим ефіром. При відкачуванні повітря відбувалося пониження тиску, завдяки чому діетиловий ефір починав закипати, вбираючи тепло оточуючого повітря і охолоджуючи контейнер. Вільяму Каллену тоді вдалося створити невелику кількість льоду. Однак для масового використання такий спосіб охолодження виявився занадто складним.
1802 р. – перший «ice-box»
Американський бізнесмен Томас Мор, який займався поставками вершкового масла, представив у 1802 р. прототип саморобного холодильника. Винахідник спорудив ємність з тонких листів сталі, всередині помістив камеру з дерева та обробив її хутром кролика. Простір між камерою і сталлю був заповнений льодом. У такому «рефрижераторі» масло не псувалося впродовж тривалого транспортування.
Перше замороження
У 1879 р. німець Карл фон Лінде винаходить пристрій з компресором, що використовує для роботи аміак. Така холодильна установка могла виготовляти велику кількість льоду. Винаходом Лінде скористалися власники фабрик з виробництва харчових продуктів. Тоді принцип заморозки Лінде використовувався для створення складських холодильних приміщень.
Холодильник – у маси
В 1913 р. Фред Вольф виготовив повноцінний холодильник для домашнього використання – DOMELRE (абревіатура слів «Domestic electric refrigerator»). Згодом винахідники вдосконалили розробку і пристрій почав підключатися до електромережі.
У ХХ століття холодильник еволюціонував і змінювався ледь не щороку.
Тренд на «смарт» холодильники
Еволюція холодильників досягла своєї межі. Тепер на ринку безліч варіантів побутової техніки різного розміру, дизайну, з різним набором функцій. Усе більше виробників намагаються впровадити «смарт» функції холодильників, зокрема:
Беззаперечна перевага сучасних холодильників у тому, що вони подовжують свіжість продуктів. Швидка заморозка та охолодження, антибактеріальний захист, багатопотокове охолодження, регулювання вологості, сигналізація дверей – функції, які колись видавалися фантастичними, а тепер трапляються практично в кожному холодильнику.