Як працює повітряна тривога?

Головна Новини Як працює повітряна тривога?
19.03.2022

У разі виникнення надзвичайної ситуації головним сигналом оповіщення є тривожна сирена, що попереджає громадян про небезпеку. Повітряна тривога, яку ми чуємо вже 25 день війни, – це сигнал «Увага всім!».

Сповіщення про повітряну тривогу в когось й досі викликають панічне тремтіння, а хтось вже перестав на них реагувати. Тож, що потрібно знати про сигнал повітряної тривоги.

Скільки є часу, щоб сховатися?

Сигнал тривоги говорить про те, що на певний регіон або насувається ворожа авіація, що може скинути бомби чи ракети, або на нього вже випущено ракету. Якщо ракета летить із Чорного моря на Київ зі швидкістю 800 км/год, то кияни мають понад годину. Якщо вона летить з Білорусі, наприклад, за 300 км від Києва, то часу значно менше – десь 20 хвилин.

Чи всі повітряні загрози бачать повітряні сили?

Ні. Виявити всі загрози неможливо, але більшість із них ПС все ж бачать. Хоча росіяни намагаються максимально приховати рух своїх повітряних об’єктів.

Чому сирена іноді вмикається після прильоту?

Ймовірно, це означає, що ПС не виявили загрозу, яка вже впала на вулицю чи будинок, але сповіщають про можливий приліт наступної.

Чому сирена іноді не вмикається?

Або ПС таки не бачили загрози, або технічна система сповіщення дала збій.

Чому неможливо виявляти всі загрози в небі?

Ракети є дуже малопомітними цілями та ще й програмують свій курс. Відрив ракети від літаків простежити фактично неможливо. Натомість звичайні люди можуть побачити ракету та навіть зняти її на смартфон, бо вона летить дуже низько та ще й огинає рельєф місцевості. Це дає змогу їй залишатися непоміченою для ПС і бути незбитою ППО.

Скільки відсотків ворожих ракет збиває українська ППО? 

Приблизно 10%. Водночас Україна збиває крилаті ракети навіть ракетою з винищувача.

У чому різниця між «повітряною тривогою» і «загрозою ракетного удару»?

Сповіщення «повітряна тривога» означає, що летить ворожий літак, «ракетний удар» – що летить ракета. Втім, крилата ракета може вилетіти і з літака.

Чи є об’єкти, які фіксують ПС, але через які не вмикають тривогу?

Ні. Після всіх виявлених об’єктів, навіть якщо вони невеликі, вмикають сирену.

Чи можуть звичайні люди за звуком вибуху розрізнити, що саме відбувається на вулиці, у небі?

Це неможливо. Люди чують і кажуть: летить вертоліт, ой ні, літак, ой ні, то крилата ракета – і це люди, які в теробороні. Тільки професіонал може побачити і розрізнити, однак і це важко.

ЗАПАМ’ЯТАЙТЕ ТА ПОШИРТЕ 

За матеріалами: «Українська правда»

Меню
Каталог товарів
Каталог товарів