Побутові повітряні теплові насоси – найефективніший обігрів та охолодження

Головна Новини Побутові повітряні теплові насоси – найефективніший обігрів та охолодження
08.08.2022

Вартість теплової енергії стає все більше впливати на рішення про придбання генератора тепла. Побутові повітряні теплові насоси беруть пальму першості у цьому змаганні.

Побутові повітряні теплові насоси за своїм принципом роботи є інверторними кондиціонерами, але від них відрізняються двома рисами:

  • Збільшений теплообмінник, завдяки чого досягається клас енергоефективності A+++
  • Система підігріву і запобігання замерзання зовнішнього блоку, що дозволяє працювати на обігрів за екстранизьких температур (деякі моделі навіть до -30 °С)

Отже повітряний тепловий насос – це універсальний прилад, який повністю закриває питання клімату в приміщенні (взимку зігріває, влітку – охолоджує).

Як розрахувати правильну потужність опалювального приладу

Щоб зрозуміти, якої потужністі потрібен опалювальний прилад, потрібно зрозуміти тепловтрати будинку. Якщо будинок добре втеплений (дах втеплений мінеральною ватою, фасад – пінопластом, а вікна – сучасні двохпакетні), то він має коефіцієнт енергоефективності приблизно 0,7. Це означає, що з кожних 10 м2, втрачається 0,7 кВт тепла щогодини. Наприклад, якщо кімната 30 м2, то потрібно компенсувати 2,1 кВт тепловтрат щогодини, отже потужність приладу має бути 2,1 кВт. Якщо ви не впевнені, чи добре втеплений будинок, розраховуйте тепловтрати від коефіцієнта 1.

Порівняння з обігрівачем

Первинні інвестиції в повітряні теплові насоси звичайно набагато більші ніж, наприклад, в масляний обігрівач або конвектор. Але ефективність теплового насоса в рази більша, ніж ефективність звичайних обігрівачів. В середньому за опалювальний сезон повітряний насос споживатиме в 3 рази менше енергії, ніж звичайний обігрівач. Відповідно первинні інвестиції одразу почнуть повертатися у вигляді менших рахунків за електроенергію.

Інверторний компресор

Припустимо, за вищевказаних умов, придбано масляний радіатор на 2,5 кВт. При вмиканні він одразу починає споживати 2,5 кВт. Коли температура в кімнаті стане 24 °С, спрацює термостат, який вимкне масляний радіатор, і не ввімкне його доки температура не впаде нижче 20 °С. Такий принцип називається "on/off" (включився/виключився).

Мінуси такої роботи: велике навантаження на електромережу (як через велику потужність, так і через постійне вмикання/вимикання приладу), нестабільна температура в приміщенні, високе споживання електроенергії. Повітряні теплові насоси оснащені інверторним компресором, що означає, що він буде видавати рівно таку потужність, яку необхідно саме зараз для обігріву кімнати. Тобто коли прилад, який має максимальну потужність скажімо 2,6 кВт, ввімкнений, то він прогріє кімнату до 24 °С, споживаючи 2,6 кВт. Але, на відміну від обігрівача, при досягненні цієї температури, він не вимкнеться, а зменшить (змодулює) потужність скажімо до 0,4 кВт і буде підтримувати цю температуру на цій потужності.

Плюси такої роботи: знижене навантаження на мережу, а також стабільна температура в приміщені. Ну і звичайно економія електроенергії.

Повітряні теплові насоси в ERC

ERC пропонує широкий вибір повітряних теплових насосів. Ознайомитися з ними можна на офіційному сайті ERC у відповідному розділі.

Меню
Каталог товарів
Каталог товарів