Fujitsu Eternus: дивлячись у вічність

Головна Огляди Fujitsu Eternus: дивлячись у вічність
27.10.2017

Повна уніфікація архітектури, висока продуктивність, адміністративні функції корпоративного класу, легке розширення функціоналу та захист інвестицій замовника робить системи зберігання Eternus найбільш бізнес-орієнтованими й ефективними.

Сьогодні не кожен виробник систем зберігання даних (СЗД) має таке глибоке і ґрунтовне коріння, як у Fujitsu, у якого історія створення СЗД починається у 70-х роках попереднього століття. Саме тоді в мейнфреймах промислового гіганта Японії з’явилися перші системи — F479. Згодом вони набирали все більшої популярності, і відповіддю на це стала розробка лінійки Eternus (з лат. — вічний). Два центри розробки «вічних систем» знаходяться в Мюнхені та Кавасакі, саме тому вони отримали найкращі японські й німецькі риси: надійність, економічність, продуманість, простоту управління і величезний потенціал для розширення. На сьогодні це єдиний виробник, який випускає СЗД будь-якого рівня складності і тільки власної розробки.

У наш час, коли одні компанії поглинають інші, в арсеналі вендорів портфель СЗД формується з абсолютно різних розробників, які використовують несхожі засоби управління, реплікації, пропрієтарні технології. Об’єднує такі продукти тільки шильд виробника. З Eternus зовсім інша ситуація. Усі системи розроблені та виготовлені одним виробником і використовують єдиний засіб управління з можливістю синхронних і асинхронних реплікацій по FC або iSCSI. Передача даних між масивами, миттєвими знімками, клонами даних, логічними томами — у всьому сегменті, починаючи DX100S4 і закінчуючи HiEnd. Підтримуються різноспрямовані й каскадні передачі даних. І навіть якщо у замовника працює попередня лінійка Eternus (яку вже знято з виробництва), вона сумісна з новою. Реплікація здійснюється через ті ж порти, що і доступ до хостів.

Нове покоління Eternus DX S4

Оголошене у червні 2017 року оновлене покоління Eternus DX S4 побудовано на новій високопродуктивній архітектурі й забезпечує уніфікований доступ по протоколах Fiber Channel, iSCSI і CIFS/NFS. Нова лінійка отримала продуктивніші процесори, більший об’єм кеш-пам’яті та більше інтерфейсів портів для підключень Front-end. Гібридними називають системи, з якими замовнику не потрібно більше дбати про підбір декількох платформ з блоковим і файловим доступом до даних: Eternus зможе закрити всі потреби єдиним пулом. У цих СЗД Fujitsu працює операційна система жорсткого реального часу VxWorks, яка займає мало місця в оперативній пам’яті та застосовує для даних практично весь зазначений обсяг кеш-пам’яті. Тоді як у конкурентів –Windows і Linux, які від’їдають значний обсяг оперативної пам’яті, що виділяється під кеш.

Додатковий функціонал

Системи зберігання Fujitsu мають функціонал, за який не береться додаткова плата: шифрування засобами контролера (у інших виробників коштує вагомих сум) і ПЗ для ефективного управління дисковими системами (Storage Foundation Express Software Suite). Додатково можна придбати Eternus Snapshot Manager, що дозволяє розширити можливість інтеграції з самими екзотичними пакетами ПЗ, причому потерабайтне ліцензування відсутнє як клас. Корисним для дата-центрів буде Storage Foundation, за допомогою якого можна контролювати й оптимізувати використання ресурсів, генерувати візуалізовані звіти і створювати на їх основі постбіллінг (дуже зручно у разі надання замовнику ресурсів у хмарі). Збільшити надійність можна буде за допомогою Storage Cluster — працює між будь-якими сторейджами всієї лінійки DX100 — DX600, дозволяє організувати постійну реплікацію на резервний масив і постійний моніторинг стану обох масивів. Якщо основний масив переходить в офлайн, то шлях доступу до даних автоматично буде переведено на резервний зі збереженням усіх адрес, WWN тощо.

Три переваги DX100S4

Особливе місце в лінійці Eternus посідає DX100S4. По-перше, починаючи з цієї системи, можна задавати пріоритети, змінюючи їх миттєво: встановлюєте час відгуку і пріоритет для конкретних фізичних томів, а все інше зробить Eternus (виділить партиції кеш-пам’яті тощо). По-друге, під час роботи масиву відбувається збір даних про продуктивність. Якщо адміністратор задає необхідні параметри продуктивності того чи іншого набору томів, то система в автоматичному режимі може перенастроюватися. Системи DX100S4 і старше мають вбудовану систему Auto-Tiering (багаторівневе автоматизоване зберігання) і QoS (автоматичне управління якістю обслуговування). По-третє, починаючи з цієї моделі, можливий апгрейд на більш старшу (з DX100 — на DX200, з DX200 — на DX500), і це досягається тільки заміною конт­ролерів на нові.

Існує два типи кешування на SSD для Eternus:

  • Extreme Cache Pool — використовує звичайні SSD-диски з дискової полиці та розширює кеш-пам’ять, доступну тільки для читання. При OLTP-навантаженнях ця функція дозволить значно підвищити продуктивність.
  • Extreme Cache — застосовується в системах DX500S3 і DX600S3 для задач, що вимагають продуктивність близько півмільйона IOPS (дедуплікація, моментальні знімки, репліки), і використовує швидкі PCIe SSD-накопичувачі.

Корисний функціонал, розроблений Fujitsu: можливість у 5-10 разів скоротити час відновлення масиву (Fast Recovery), тим самим додаючи до переліку дисків, що підходять для критично важливих додатків, місткі NL-SAS; екорежим, що дозволяє, наприклад, відключати жорсткий диск після 8 годин простою (Eco Mode).

Дуже важливо для партнерів, що ERC є не тільки дистриб’ютором, але й авторизованим сервісним центром продукції Fujitsu. Унікальна особливість нашої компанії як дистриб’ютора в тому, що всі проекти забезпечуються комплектом ЗІП на локальному с

  DX60 S4 DX100 S4 DX200 S4 DX500 S3 DX600 S3 AF250 AF650
Сегмент low-end Midrange All-Flash-Array
Макс. ємність 480 Tб 2212 Tб 4055 Tб 8110 Tб 16220 Tб 737 Tб 2949 Tб
Макс. кіл-сть дисків 96 144 264 528 1056 48 192
Кіл-сть контролерів 1/2 1/2 1/2 2 2 2 2
Макс. об'єм кеш-пам'яті 8 Гб 32 Гб 64 Гб 128 Гб 256 Гб 64 Гб 256 Гб
Інтерфейси HOST підключень 8/16 Gbit/s FC
1/10 Gbit/s iSCSI
6 Gbit/s SAS
8/16 Gbit/s FC
10 Gbit/s FCoE
1/10 Gbit/s iSCSI
12 Gbit/s SAS
1/10 Gbit/s Ethernet
8/16 Gbit/s FC
10 Gbit/s FCoE
1/10 Gbit/s iSCSI
1/10 Gbit/s Ethernet
16 Gbit/s FC
10 Gbit/s iSCSI
16 Gbit/s FC
10 Gbit/s iSCSI
Менеджмент ETERNUS SF16 Software Suite
ETERNUS SF Express Software Suite        

Меню
Каталог товарів
Каталог товарів