Нова версія Oracle Database 19c

Головна Огляди Нова версія Oracle Database 19c
05.10.2019

Фінальний реліз сімейства продуктів Oracle Database 12c та 18с із довгостроковою підтримкою.

Довгострокова підтримка означає, що Oracle Database 19c має 4-річну підтримку преміум-класу (до кінця січня 2023 року) і щонайменше 3 роки розширеної підтримки (до кінця січня 2026). Це розширене вікно підтримки є критичним для багатьох клієнтів Oracle, оскільки вони планують перехід із попередніх версій.

Основною метою випуску цього релізу Oracle Database 19c є стабільність. У Oracle Database 19c розробники зосередилися на розв’язанні відомих проблем і додаванні нових функціональних можливостей.

Перш ніж обговорити оновлення в Oracle Database 19c, важливо пам’ятати, що Oracle Database була наріжним каменем корпоративних систем останні 40 років. За цей час Oracle додали безліч функцій під керівництвом спільноти клієнтів: від блокування рівня рядків і масштабованої послідовності читання до можливості логічно розділяти таблиці на менші розділи для сканування мільярдів рядків на секунду за допомогою паралельного запиту. Більшість із цих функцій та їхня реалізація є провідними в галузі, і в багатьох випадках залишаються унікальними для Oracle Database.

Що нового в Oracle Database 19c

Автоматична індексація (Automatic Indexing)

Створює індекси автоматично з використанням алгоритмів машинного навчання, і, як показали тести, вона часто виконує це завдання краще за людину. Таким чином базу даних можна створити й почати використовувати зовсім без індексів або з невеликим набором індексів. База даних проаналізує ресурсомісткі запити, щоби зрозуміти, які індекси потенційно потрібні, перевірить корисність відібраних кандидатів, а потім сама побудує індекси, причому на все це потрібно менше часу, ніж на створення індексів вручну.

Ця функція добре працюватиме й з базою даних, для якої індекси вже побудовано. У такому разі автоматичне індексування може допомогти в тонкому налаштуванні набору індексів у БД. Після створення індексів база даних постійно перевіряє їхнє використання та видаляє непотрібні. Це важливо, тому що з плином часу індекси накопичуються — великі комерційні програми, що працюють з Oracle Database, можуть створювати за роки використання тисячі таких індексів.

Активна переадресація DML у режимі очікування (Active Data Guard DML Redirect)

Ця нова можливість Oracle Database 19c допомагає більш ефективно використовувати резервну базу даних — дзеркальну копію робочої бази даних, призначену для аварійного відновлення.

Щоб допомогти клієнтам ефективніше її використовувати, в Oracle Database 11g корпорація Oracle запропонувала опцію Oracle Active Data Guard, за допомогою якої можна відкривати резервну базу даних для читання, створювати на ній звіти й виконувати бекапи.

В Oracle Database 19c реалізовано важливу додаткову можливість Active Data Guard DML Redirect, яка дає змогу змінювати дані в резервній базі даних. Active Data Guard DML Redirect працює однаково добре в разі розміщення резервної бази даних як у локальному середовищі, так і в хмарі, а також коли і основна, і резервна бази даних виконуються в хмарному середовищі.

Гібридні секціоновані таблиці (Hybrid Partitioned Tables)

Дають змогу поєднувати в межах однієї таблиці як секції, які містяться всередині стандартного табличного простору, так і секції, які розміщуються на зовнішніх системах зберігання поза базою даних.

Клієнти Oracle постійно стикаються з проблемою зберігання обсягів даних, що постійно збільшуються. Для відповідності вимогам регуляторів дані часом потрібно зберігати роками і знаходитися вони мають завжди під рукою. Гібридні секціоновані таблиці в Oracle Database 19c допоможуть впоратися з цим завданням.

Підтримка JSON

З’явилася ще в Oracle Database 12c, де було реалізовано нативне сховище документів JSON і SQL-доступ. Вона дістала подальший розвиток у версії 18c із впровадженням високопродуктивної аналітики для документів JSON. У Oracle Database 19c корпорація Oracle поліпшила підтримання JSON. Для розробників усе стало ще простіше.

Крім того, в Oracle Database 19c з’явилося підтримання інтерфейсів прикладного програмування Simple Oracle Document Access (SODA) для Java, Python, C і Node.js.

Карантин SQL-операторів (Quarantine SQL Statements)

Загальна продуктивність вітрини даних або сховища даних може різко знизитися в разі частого виконання запитів із дуже високими вимогами до ресурсів ЦПУ і входу-виходу. СКБД Oracle Database 19c може автоматично поміщати ці запити в карантин (Query Quarantine) і блокувати їх виконання, якщо рівень споживання ресурсів перевершує задані для них граничні значення.

Статистика в реальному часі (Real Time Statistics Modern)

Сучасні оптимізатори запитів вимагають докладної статистики структури й даних у таблиці, аби вони могли ухвалити «оптимальне» рішення про те, як виконувати складні запити. Проблема в тому, що збирання статистики може бути ресурсомістким і займати певний проміжок часу. Буває, що знайти вікно для запуску пакетного процесу збирання даних для постійно працюючих додатків вкрай важко. У Oracle Database 19c статистика може збиратися як операція встановлення, оновлення або видалення даних у режимі реального часу. Тепер клієнтам не потрібно шукати компроміс між якістю статистики, від якої залежить оптимізатор, і пошуком зручного часу для обслуговування статистики.

Щодо співпраці

Співпрацюючи з ERC, партнери отримують повний комплекс послуг на кожному етапі використання та впровадження серії продуктів Oracle, а саме:

  • консультації щодо вибору рівня партнерства та спеціалізацій;
  • допомогу з підбором рішення відповідно до вимог замовника;
  • повний комплекс послуг під час продажу кінцевому замовнику;
  • технічні консультації та допомогу в пілотних проектах;
  • навчання технічних спеціалістів і спеціалістів із продажу на базі навчального комплексу ERC.

 

Якщо виникли запитання, пов’язані з продукцією Oracle, звертайтеся на oracle@erc.ua

Меню
Каталог товарів
Каталог товарів