Oracle Solaris 11 напередодні великої міграції.

Головна Новини Oracle Solaris 11 напередодні великої міграції.
22.04.2015

Найпоширеніша версія Solaris 10 випущена ще в 2006 році. І для використання на новому обладнанні деякі її функціі вже застарілі.

Найпоширеніша версія Solaris 10 випущена ще в 2006 році. І для використання на новому обладнанні деякі її функціі застарілі.

Останні релізи серверів уже не підтримують  можливість використання Solaris 10 в кореневому домені, проте використання ОС в гостьовому ще припустиме. Також сучасні компоненти інфраструктури вже вимагають вищої швидкості мережі та ширших можливостей віртуалізації.

А новітні методи віртуалізації та хмарні обчислення потребують можливості швидкого створення фізичних та віртуальних серверів та хостів.  Звісно, така тенденція триватиме й надалі. Тож найближчим часом, користувачам доведеться переводити свої системи на нову версію.

Робота із Solaris 11 забезпечує захищені високо-продуктивні ІТ-сервіси та швидке впровадження нових рішень. Крім того редакція адаптована для роботи з хмарними обчисленнями, Oracle Database, продуктами Oracle Fusion Middleware та Java-аплікаціями і пропонує повний дистрибутив Open Stack.

Система підтримує можливість «наскрізного» оновлення, що  знижує тривалість запланованих та не запланованих простоїв.

Менеджер пакетів в 11 версії замінено на менеджер пакетів на основному репозиторії. Така особливість – добре знайома користувачам останніх версій Linux. Система керування пакетами базується на мережевих репозиторіях. Користувачам доступні репозиторії релізів, підтримки* та сертифікатів* (*лише для користувачів, що оплатили  технічну підтримку) Через менеджер пакетів також реалізована можливість оновлення без встановлення.  Що дає змогу швидко ознайомитись із ПЗ, розбити диск, обрати ключові опції і т.д. Підтримується офлайн (з DVD) та онлайн інсталяція. А для запуску серверів доступна текстова інсталяція.

Jump Starter замінено Automated Installer, функція забезпечує спрощену інсталяцію по мережі через створення носіїв завантаження для автоматичної установки без участі адміністратора. Також автоматично створюються та конфігуруються Solaris Zones.  Файлова система ZFS стала єдиною можливою кореневою файловую системою. А сховище, у вигляді пулів забезпечує просте адміністрування.

Flash Archive став Unified Archive забезпечує єдиний тип архіву для всіх типів інсталяцій гарантує безпечне та просте їх впровадження.

Адмінінстратори, які працюють з цією ОС, знають, що в Solaris реалізовано технологію віртуалізації Solaris Containers, підвид віртуалізації рівня операційної системи, ще відома як Solaris Zones, зони працюють як цілком ізольовані віртуальні сервери всередині одного екземпляру ОС. Спрощено також процедуру встановлення апдейтів. Однією командою тепер можливо встановити та провести апдейт. Система сама спланує, клонує, встановить, застосує оновлення та запропонує перезавантажитись. При цьому, адміністратор має змогу випробутаи оновлену систему, і, за необхідності, відкотитись до попередньої версії. Тривалість простою сервісів, таким чином, чітко обмежена часом перезавантаження системи.

З’явились також Kernel Zones, вони забезпечують можливість запускати незалежне ядро, відмінне від того, яке запущено на глобальній зоні. Це дає змогу повністю ізолювати всі процеси всередині такої зони. Крім того, доступні зони «лише для читання» Immutable Zones, дані в таких зонах неможливо фальшувати чи редагувати.

З нововведень також варто виділити впровадження мінімального рівня рівня безпеки, нижче якого неможливо сконфігурувати систему. До того ж, користувач root став роллю, тепер немає потреби передавати користувачам пароль root, а просто - делігувати root роль.

Операційна система Solaris- лідер серед UNIX-систем корпоративного классу. Версія Solaris 11 пропонує ефективні засоби віртуалізації, резервування, розширені опції безпеки, функціонал для створення програмно-конфугурованих мереж і відповідає вимогам найновішого обладнання.

Меню
Каталог товарів
Каталог товарів