Наш організм — це складний механізм, від злагодженої роботи якого залежить загальне самопочуття та настрій. Щоб повноцінно працювати, йому необхідний заряд енергії, джерелом якої є їжа. Саме вона підтримує всі важливі процеси життєдіяльності, дає змогу нашим клітинам і тканинам оновлюватися. І чим здоровіше харчування забезпечуємо, тим швидше оновлюється організм і тим довше він залишається молодим.
Правильне та збалансоване харчування — це запорука здоров’я та довголіття. Воно забезпечує високий рівень працездатності, покращує розумову діяльність, підвищує імунітет, допомагає уникати різних захворювань, підтримувати нормальну вагу. І це зовсім не означає, що потрібно сідати на жорстку дієту, обмежуючи себе майже в усьому. Зовсім ні, слід лише навчитися вміло поєднувати продукти та їхні складові (білки, жири, вуглеводи), дотримуватися правильних харчових звичок. До речі, варто і дітей змалечку привчати до основ здорового харчування. Батькам слід власним прикладом показувати, як правильно харчуватися. У дитячому меню мають переважати корисні продукти. Їжа неодмінно має бути різноманітною, щоб організм, який зростає, отримував усі необхідні поживні речовини, вітаміни, мінерали та мікроелементи. Заклавши основи правильного харчування з дитинства, можна багато в чому полегшити дитині життя, допомогти уникнути багатьох проблем зі здоров’ям у майбутньому.
«Тарілка здорового харчування» |
Намагайтеся щодня споживати корисні продукти з усіх груп: овочі, фрукти та ягоди, бобові, яйця, рибу, м’ясо, корисні жири та олії, горіхи та насіння, цільнозернові, молочні та кисломолочні продукти. |
Пийте достатньо води |
Візьміть за правило протягом дня випивати не менше 1,5-2 л води: некип’яченої (очищеної за допомогою фільтра) чи мінеральної столової. Але слід пам’ятати, що чай, кава та соки не замінюють воду. У спеку, під час фізичного навантаження, після вживання багатої на білки їжі води треба пити більше. |
Готуйте їжу правильно |
Надайте перевагу таким способам приготування: варіння, запікання, тушкування, приготування на парі. Правильна теплова обробка — запорука збереження цілісної структури продуктів. А от від смажених продуктів варто взагалі відмовитися. |
Їжте повільно |
Їжу слід ретельно пережовувати. Процес перетравлення починається вже в ротовій порожнині: ферменти, які виробляють слинні залози, сприяють розщепленню та початковому знезараженню їжі. Заковтування їжі без пережовування веде до надмірного вживання їжі, оскільки почуття насичення пов’язано з рецепторами ротової порожнини. |
Зменшіть кількість солі |
Потрібно вживати якомога менше солі. Її надлишок сприяє затримці рідини в організмі, призводить до набряків і підвищеного тиску. Звичайну кухонну сіль краще замінити на морську. Для порівняння: у кухонній солі лише два мікроелементи: натрій і хлор, тоді як в морській — їх близько 90. |
Менше солодкого |
Цукор — це джерело пустих калорій, що не містить поживних речовин. Рекомендується відмовитися від споживання цукру та солодощів взагалі. Краще надати перевагу фруктам, ягодам і меду. |
Дотримуйтеся режиму |
Нерегулярний прийом їжі може призводити до порушення травлення. Раціональним є п’ятиразове харчування, приблизно в один і той самий час. Краще їсти кілька разів на день потроху, ніж наїстися досхочу один раз. |
Обирайте здорові перекуси |
Як перекус чудово смакуватимуть фрукти та сухофрукти, горіхи, натуральний йогурт без наповнювачів, а також власноруч приготовлений сандвіч із корисних інгредієнтів. |
Не забувайте рухатися |
Важливе доповнення до здорового раціону — фізична активність. Якщо на спорт часу зовсім немає, то прогулянки пішки на свіжому повітрі, ранкову пробіжку, зарядки вранці ніхто не відміняв. Ходіть більше, позбавтеся від звички проїжджати одну-дві зупинки транспортом, будьте рухливими. |
Плануйте меню й економте час |
Плануйте меню заздалегідь на тиждень. Робіть запаси їжі. Достатньо виділити один день на тиждень і підготувати необхідні складові для будь-яких страв. Після цього можна розкласти інгредієнти в різних комбінаціях по ланч-боксах на кожен день. |
Завдяки широкому вибору побутових приладів beko, що поєднують інноваційні, зручні та розумні технології, готувати та зберігати корисну їжу завжди легко. Тепер можна щодня експериментувати з рецептами, створювати неповторні кулінарні шедеври. beko пишається бути частиною правильного способу життя родин по всьому світі.