Безпека передусім: прості та корисні правила користування газовими балонами

Головна Новини Безпека передусім: прості та корисні правила користування газовими балонами
02.01.2023

Дедалі більше українців змушені користуватися газовими балонами. Водночас чимало людей побоюється такого користування через численні новини про вибухи металевих балонів. Варто вибирати вибухобезпечні композитні балони норвезької компанії Hexagon Ragasco, щоби позбутися ризику вибуху та остраху. Розібратися з правилами заправлення та використання легко.

Композитний газовий балон кращий за будь-який металевий

Існують металеві та композитні газові балони. Попри безпечність та численні переваги композитних балонів, є попит на металеві. Чому? Чому вибирають попри великий ризик вибухів металеві балони? Тільки з огляду на нижчу вартість – більш аргументів немає. Усі інші аргументи будуть на користь композитних балонів і головний – безпека, відсутність ризику вибуху балона, навіть, якщо він безпосередньо впродовж тривалого часу перебуває у вогні.

Раніше єдиним матеріалом для виготовлення балонів була сталь, проте зараз існують більш сучасні полімерно-композитні матеріали, що вироблені зі скловолоконної нитки, вкритої епоксидною смолою. Саме з такого матеріалу виготовляють безпечну альтернативу сталевим ємностям – композитні балони. Лідером у світі з виробництва таких балонів визнано норвезький бренд та завод Hexagon Ragasco: цілком безпечні, якісні, легкі й прості, ергономічні, сучасні, варіативні за розмірами, виготовлені в Норвегії; доступні в Україні.

Численні переваги композитних газових балонів Hexagon Ragasco

Підвищена безпека. Коли маєш справу з газом, безпека – головний пріоритет. За останні 15 років композитні балони Hexagon Ragasco витримали безліч суворих випробувань у різних кліматичних середовищах: за -40 °С арктичного холоду та за пустельної спеки +65 °С. Балони Hexagon Ragasco витримують удвічі вищий тиск на розрив, ніж металеві, та на додачу вони є абсолютно вибухобезпечними. Ризик вибуху повністю усунений навіть у разі виникнення пожежі, що доведено тестами та досвідом використання в надскладних умовах. Понад 11 мільйонів балонів Hexagon Ragasco використовують у світі й щодня доводять, що мати правильний балон означає мати безпеку.

Легкість. Невелика вага балонів Hexagon Ragasco – значна перевага. Такий повний газу балон важить менше, ніж порожній металевий! Це гарантує спрощену експлуатацію як на логістичних підприємствах, так і кінцевим користувачем. Композитні балони значно легші й дешевші, їх зручніше та швидше переміщувати. Невелика вага навіть заповнених балонів особливо важлива зараз, коли часто доводиться ходити сходами на верхні поверхи.
Зауважте, на сайті Hexagon Ragasco та часом в їхніх описах зазначається вага балона без вентиля, тому що залежно від країн експорту та стандартів вентиль може бути різної конструкції. Балони Hexagon Ragasco мають вентиль українського стандарту з’єднання (не KLF), тож балони зважено вже із таким вентилем, тобто вага, яку зазначаємо в описі, вже враховує це. Для повного розуміння зазначаємо дві ваги – без вентилю та з ним, щоби було зрозуміло, чому дехто пише про іншу вагу й хто має рацію. Знати правильну вагу балона із залишками газу важливо для заправлення! І найкращий спосіб її визначати –  придбати ваги типу кантар (є в асортименті товарів).

Ергономічні, сучасні, конструктивно зручні для перенесення та перевезення завдяки руків’ям – отворам в корпусі, що водночас приховують та захищають вентиль балона. До того ж до них зручно причепити портативний кантар та зважити балон для гарантовано правильного заправлення. Балони мають привабливий дизайн та колірну гаму, виготовлені з приємних на дотик матеріалів. На вибір доступно чотири розміри: три – доступні в Україні, а четвертий, найбільший, очікується в лютому 2023.

Жодної іржі. Композитні балони не іржавіють. Тоді як це є непереборною вадою металевих, які потребують особливих умов експлуатації ще й через це.

Прозорі: рівень наповнення балона газом видно через прозору матову стінку балона. Користувач може легко контролювати об’єм залишку газу та визначати час, коли буде необхідне дозаправлення, тож халепи, коли газ несподівано закінчиться в найнесприятливіший момент – не трапиться. Напівпрозорий корпус Hexagon Ragasco зумовлює непотрібність встановлення додаткових вимірювальних приладів.

Довговічність. Термін експлуатації становить 20 років із дати виготовлення. За правильного використання, зберігання та за умов періодичного огляду (не менше одного разу на 10 років) композитні балони слугуватимуть ще й набагато довше.

Виготовлені в Норвегії на чи не найвідомішій фабриці композитних балонів у світі, моделі мають вентиль українського стандарту: можна легко підібрати редуктор, ба більше, його можна відразу придбати в комплекті з балоном, як і інше додаткове обладнання – газову чи комбіновану плиту з різною кількістю конфорок, навіть газовий обігрівач! Якщо маєте редуктор стандарту з’єднання KLF, потрібно придбати перехідник. Подбайте про якість такого перехідника, наприклад, німецький GOK є чи не найкращим. Ці перехідники також є в спеціальних універсальних комплектах із редуктором та шлангом.

З усіма перевагами композитних балонів Hexagon Ragasco можна ознайомитись, переглянувши відео виробника:  

Як правильно заправити та вирахувати залишок газу в газовому балоні?

На перший погляд видається, що правильно заправити балон пропаном, бутаном або їх сумішшю дуже просто, адже його об’єм відомий та викарбуваний на поверхні, як і інформація про гази, якими не допустимо наповнювати балон. Але як дізнатися скільки залишилося та скільки треба заправити? А скільки це не в літрах, а в кілограмах? Допоможе схема правильного розрахунку залишку газу, що є в кожному балоні, який використовують постійно.

Перше заправлення

Коли балон новий, то перед першою заправкою треба відкрутити вентиль та випустити стиснуте повітря. Із заводу балон постачається під тиском, що свідчить про його герметичність і цілісність. Якщо забути це зробити, то балон все ж можна заправити газом, проте, як результат, це буде газово-повітряна суміш. І вистачить її ненадовго, і якість горіння буде низькою.

Для правильного заправлення й подальшої нормальної роботи будь-яких пристроїв, що працюють на зрідженому пропані, бутані чи пропан-бутановій суміші, потрібно наповнювати балон газом не більше як на 80 % його повного об’єму! Важливо, щоби в балоні залишалося місце для «повітряної подушки» – вільної зони, яка потрібна для перетворення скрапленого пропан-бутану в газ. Для металевих балонів це набуває особливої критичності ще й через ризики неконтрольованого перевищення тиску, коли раптово змінюється температура зовні й всередині балона, а отже й об’єм газу.  Дані про повний об’єм балона вказані в інструкції з експлуатації та паспорті виробу. Дані про вагу балона та вагу газу, який необхідно заправити, також вказано.

Повторне заправлення (розрахунок за вагою)

Добре, коли це було перше заправлення порожнього балона, а як чинити далі, коли кількість залишкового газу невідома? Деякі проблеми може спричинити залишок навіть невеликої кількості газу. Головне для споживача й оператора, який буде заправляти балон, пам’ятати, що ця залишкова кількість буде різнитися залежно від об’єму балонів і виду палива. Тому кожного разу під час повторного заправлення кількість залишку газу в балоні потрібно перевіряти на вагах. Потім від щойно отриманого результату (ваги залишку газу разом із вагою балона) необхідно відняти заздалегідь відому незмінну вагу порожнього балона (тут згадаймо про вагу балона саме з вентилем, що зазначена в описі товару). Така різниця, звісно, і буде вагою залишку газу в балоні. Решту можна дозаправляти, не перевищуючи обмежуючі показники та керуючись даними про вагу з таблиці, що наведена нижче, відповідно до використовуваного газу – пропан, бутан чи їх суміш.

Об'єм, вага газу, що рекомендовані виробником для заповнення балонів Hexagon Ragasco:

Заправляти потрібно не більш як на 80 % від повного об’єму балона або на рекомендовану вагу.

Якщо йдеться про заправлення в літрах, що звично багатьом, треба ще раз зауважити, що заповнювати балон потрібно до 80 % від його повного об’єму.

Позначка на композитних балонах про зазначену ємність є номінальною. Наприклад, за номінального об’єму 12,5 л корисний робочий об’єм становитиме 10 л. Для балона з номіналом 18,2 л – 14,5 л, із номіналом 24,5 л – 19,5 л, із номіналом 33,5 л – 26,5 л.

Потрібно зрозуміти, скільки важить порожній балон (із вентилем та зі спущеним стиснутим повітрям, яке є в новому балоні, для абсолютної точності). Знаємо, що вага 12,5-літрового порожнього балона становить за паспортом 3,4 кг, проте не можна забувати, що то вага без вентиля. Вага з вентилем трохи більша (див. таблицю). Вочевидь потрібно зважити балон із залишками газу. Далі, знов виконуємо прості арифметичні дії та дізнаємося результат – різницю між вагою порожнього балона з вентилем та балона із залишком газу. Наприклад, дізнаємося, що залишок газу (пропан-бутанової суміші) у балоні становить 1,6 кг. За середньої щільності газової пропан-бутанової суміші (приблизно 0,54 кг г на 1 л) – це майже 3 л залишкового газу в балоні (1,6 кг розділити на 0,54). У такому разі треба дозаправити 7 л – до 80 % від повного об’єму балона 12,5 л! Інакше кажучи, до такого початково непорожнього балона можна додати ще не більше як 7 л газу.

Звісно, цей спосіб розрахунку застосовується до балонів усіх об’ємів, незалежно від різновиду палива (пропан, бутан чи їх суміш).

Рекомендуємо брати із собою портативні ваги, які можна придбати в комплекті з балоном у нас чи наших бізнес-партнерів, ще й додати редуктор зі шлангом та затискачами до нього, перехідник зі стандарту KLF, плитку, обігрівач тощо.

Не нехтуйте правилами безпеки при користуванні іншим, крім балона, обладнанням! Подбайте про правила експлуатації та заходи безпеки, зазначені в описі інших товарів. Проте водночас будьте певні: композитний норвезький балон Hexagon Ragasco точно не зрадить!

Товари з публікації
код товару: SC10
199 грн*
є в наявності
Компактні електронні дорожні ваги з ременем та максимальним зважуванням до 50 кг.
код товару: 90-083
4645 грн*
є в наявності
Газовий обігрівач NEO (Реф. 90-083) з п'єзо-запалюванням і потужністю 15 кВт - це портативне джерело тепла, яке призначене для обігріву приміщень, таких як зали, склади, будівельні майданчики. Пристрій має захист від перегріву та витоку газу. Нагрівач живиться від пропан-бутанового газу. Витрата повітря в обігрівачі складає 580 м3 на годину. В комплект входять редуктор тиску та шланг 1,5 м.
код товару: PG-009G
1600 грн*
є в наявності
Газовий обігрівач інфрачервоного випромінювання BRADAS PG-009G потужністю 3-4.5 кВт – переносне джерело тепла для обігріву приміщень. Застосовується у виробничих, комунальних, господарських приміщеннях (гаражі, майстерні, склади, теплиці,...) з природною або примусовою вентиляцією та на відкритому повітрі.
код товару: 52-500
299 грн*
є в наявності
Газовий редуктор із манометром призначений для домашнього використання. Використовується для подачі газу під тиском та кількістю, вказаною на заводській табличці.
код товару: 52-501
455 грн*
є в наявності
Газовий редуктор із манометром призначений для домашнього використання. Використовується для подачі газу під тиском та кількістю, вказаною на заводській табличці.
код товару: 52-505
390 грн*
є в наявності
Набір для під'єднання до газового балона пропан-бутан. Повний комплект для приєднання газових балонів до приймача газу. Підходить для газових плит, печей, грилів та інших газових пристроїв.
код товару: 52-506
640 грн*
є в наявності
Набір для підключення до газового балона пропан-бутан із манометром. Повний комплект для приєднання балонів до приймача газу. Підходить для газових плит, печей, грилів та інших газових пристроїв.
код товару: RGA310-484
180 грн*
є в наявності
Газовий редуктор із ущільненням для підключення до балонів тип Shell. Призначений для регулювання тиску в побутових, кемпінгових та професійних пристроях невисокої потужності.
код товару: GTC-NS4014B
1699 грн*
є в наявності
У дизайні плити немає нічого зайвого – стриманий мінімалізм у тренді повсякчас. А вдало продумана конструкція забезпечить довговічність і зручність експлуатації пристрою: сталевий корпус, металева кришка, протиковзкі ніжки й чотири пальники різного розміру для максимально швидкого приготування в посуді різного об’єму.
код товару: GTC-NS4014W
1599 грн*
є в наявності
Виконана в елегантному білому кольорі, модель GTC-NS4014W стане окрасою кожної кухні. Зручність і водночас безпеку під час використання забезпечує вбудована металева кришка. Після завершення приготування не потрібно довго чекати, поки поверхня охолоне, адже можна просто закрити кришку, а зверху поставити холонути готові страви: і дитина не вхопиться за гарячу решітку, і каструлі не займатимуть місце на робочій поверхні.
код товару: GTC-NS3013W
1159 грн*
є в наявності
Газова плита, що виконана в стильному білому кольорі, пасуватиме чи не до будь-якого кухонного інтер’єру. Стриманого акценту в загальному дизайні додають чорні решітка, пальники та перемикачі. Неспростовною перевагою моделі є просте встановлення (настільне), тож не потрібно демонтувати, наприклад, наявну електричну варильну поверхню, а газову плиту можна використовувати як запасний варіант у разі відключення електрики.
код товару: GTC-NS3013B
1159 грн*
є в наявності
Немає електрики, а необхідно приготувати вечерю для всієї родини? У пригоді стане газова плита GTC-NS3013B із трьома пальниками загальною потужністю 4,35 кВт. Пристрій не потребує спеціального монтажу, адже розроблений для настільного встановлення на будь-якій поверхні достатнього розміру. Модель повністю виконана в чорному кольорі, що залишається в тренді повсякчас, тож пасуватиме до інтер’єру чи не кожної кухні.
код товару: GTC-NS2012W
999 грн*
є в наявності
У сучасних реаліях газова плита є необхідною річчю в кожній оселі чи господарстві. Для невеликих родин вдалим варіантом буде модель GTC-NS2012W із двома пальниками. А елегантний білий колір виконання робить пристрій універсальним для встановлення на кухні будь-якого стилю. До того ж газова плита не потребує спеціального монтажу (настільне встановлення) і має протиковзкі ніжки, що гарантує стійкість на поверхні.
код товару: GTC-NS1011W
519 грн*
є в наявності
Особливістю газової плити є компактні габарити, а, отже, пристрій може бути встановлений на кухні будь-якого розміру, навіть якщо вільний простір вкрай обмежений. Виріб не потребує стаціонарного монтажу, проте немає приводів перейматися щодо стійкості встановлення: конструкцією передбачено протиковзкі ніжки. До того ж плиту можна взяти з собою в поїздку на дачу чи в разі вимушеної евакуації.
код товару: 58GE100
5445 грн*
є в наявності
Теплова гармата газова GRAPHITE, акумуляторна 18В, 15кВт, 320м3/год, 0.7 бар, витрата 1.09кг/год, редуктор тиску, шланг 1.5м, п'єзозапалювання, IP24 58GE100. Газовий обігрівач призначений для обігріву внутрішніх приміщень підлог цехів, складських приміщень, будівельних майданчиків, а також коли потрібно висушити приміщення або розморозити поверхні та предмети. Конструкція приладу та ручка для перенесення полегшують використання.
код товару: 58GE101
13093 грн*
є в наявності
Теплова гармата газова GRAPHITE, акумуляторна 18В, 30кВт, 500м3/год, 0.7 бар, витрата 2.18кг/год, редуктор тиску, шланг 1.5м, п'єзозапалювання, IP24 58GE101. Газовий обігрівач призначений для обігріву внутрішніх приміщень підлог цехів, складських приміщень, будівельних майданчиків, а також коли потрібно висушити приміщення або розморозити поверхні та предмети. Конструкція приладу та ручка для перенесення полегшують використання.
код товару: 100580
4300 грн*
є в наявності
Композитні газові балони Hexagon Ragasco були розроблені як сучасна альтернатива традиційним сталевим балонам. Вони призначені для побутового та промислового застосування. Балон виготовлений із сучасних полімерно-композитних матеріалів та є поєднанням високої безпеки у використанні, якості, відмінного дизайну та інновації в новій газовій індустрії.
код товару: 100579
3900 грн*
є в наявності
Композитні газові балони Hexagon Ragasco були розроблені як сучасна альтернатива традиційним сталевим балонам. Вони призначені для побутового та промислового застосування. Балон виготовлений із сучасних полімерно-композитних матеріалів та є поєднанням високої безпеки у використанні, якості, відмінного дизайну та інновації в новій газовій індустрії.
код товару: 100578
3600 грн*
є в наявності
Композитні газові балони Hexagon Ragasco були розроблені як сучасна альтернатива традиційним сталевим балонам. Вони призначені для побутового та промислового застосування. Балон виготовлений із сучасних полімерно-композитних матеріалів та є поєднанням високої безпеки у використанні, якості, відмінного дизайну та інновації в новій газовій індустрії.
код товару: SC10GREEN
199 грн*
є в наявності
Компактні електронні дорожні ваги з ременем та максимальним зважуванням до 50 кг.
код товару: 90-085
7998 грн*
є в наявності
Газовий обігрівач NEO (ref. 90-085) з п'єзопідпалом потужністю 50 кВт - це переносне джерело тепла, призначене для обігріву приміщень, таких як холи, склади, будівельні майданчики. Пристрій захищений від перегріву та витоку газу. Нагрівач працює на пропан-бутані. Витрата повітря в калорифері – 1000 м³ на годину. В комплект входить редуктор тиску та шланг довжиною 1,5 м.
код товару: 90-084
5945 грн*
є в наявності
Газовий обігрівач NEO 30 кВт 90-084 від NEO потужністю 30 кВт, оснащений п'єзорозпалом та регулятором тиску газу. Має вентилятор з витратою повітря 1000 м3/год. Працює на газі пропан-бутан, має витрату 2,18 кг/год. Працює під тиском 0,7 бар. Обігрівач призначений для перенесення і не має коліс.
код товару: 100581
4800 грн*
є в наявності
Композитні газові балони Hexagon Ragasco були розроблені як сучасна альтернатива традиційним сталевим балонам. Вони призначені для побутового та промислового застосування. Балон виготовлений із сучасних полімерно-композитних матеріалів та є поєднанням високої безпеки у використанні, якості, відмінного дизайну та інновації в новій газовій індустрії.
немає в наявності
Комплект складається з редуктора RGA310-484 – 1 шт, шланга для газу PB92550 – 2 метри, хомутів DB10-16/9PB – 2 шт. Підходить для підключення до композитних газових балонів Hexagon Ragasco: 100578, 100579, 100580; газовим плиткам ARDESTO та Harlem.
Меню
Каталог товарів
Каталог товарів