Свято надії та сподівань

Головна Новини Свято надії та сподівань
14.04.2023

Одне з найголовніших релігійних свят – Великдень надихає мільйони людей надією та сподіваннями. Світле Воскресіння прийнято сповнювати чистими думками, добрими справами, радісним співом із взаємними вітаннями. Традиційно цього дня ми чуємо: «Христос Воскрес! Воістину Воскрес!» – слова, що йдуть із глибини душі. Кожен, хто шанує це свято, має надію на порятунок.

Підготовка до свята починається з Великого посту, який триває сім тижнів. Це один із найдовших постів, під час якого віряни повністю відмовляються від продуктів тваринного походження.

Традиції та історія

Українці дуже шанують Великдень і заздалегідь до нього готуються. До свята прибирають оселю й накривають багатий стіл, на який обов’язково ставлять фарбовані яйця та здобні паски.

Випікання паски – одна зі стародавніх традицій. За переказом, після воскресіння Ісус Христос приходив до апостолів під час трапез, тому для нього почали залишати порожнє місце, ставили тарілку з хлібом. Згодом кожна господиня почала випікати хліб на свято. Першу паску у світі приготували в 1821, а найбільшу в Україні виготовили місцеві жителі міста Харцизьк у 2013 році. Випічка важила 2 т 880 г.

Прикрашати паску глазур’ю та посипкою не притаманно українській традиції. Це результат російського впливу – кулічі справді змащували білком із цукром та посипали фарбованим пшоном. Сучасне декорування пасок глазур’ю із кольоровою посипкою (у якій, до речі, багато цукру та барвників) – продовження цієї культурної експансії.

Традиційно українську паску оздоблювали лише фігурними елементами із тіста – хрестиками, візерунками чи пташечками. Між іншим, такі жайворонки були традиційною українською випічкою на Благовіщення – залишок язичницьких традицій святкування приходу весни. Прикрашати паску елементами із тіста було типовим для всієї території України. Так робили і на заході, і на Київщині, Черкащині, Херсонщині, Миколаївщині, Донеччині. Повертаймось до традицій!

Ще одна традиція – розфарбовування яєць. До речі, вона є не тільки в українців, але й усіх європейських народів. Але тільки в нашій країні яйця прикрашають етнічним орнаментом, ба більше, є два різновиди оздоблення – писанки та крашанки. Писанки розфарбовують за допомогою воску та фарби. Для цього використовують сирі яйця, з яких після фарбування витягують середину, а потім дарують. Крашанки – круто зварені яйця, найчастіше пофарбовані в один колір, якими за традицією б’ються за святковим столом. Найбільше у світі пасхальне яйце становить завдовжки 8 м, завширшки 5 м і важить приблизно 2 270 кг, воно зберігається в Канаді, у містечку Веґревіль. Ця «писанка» зроблена з уламків літаків на згадку про українців, що першими приїхали до Канади.
В Україні Великдень – родинне свято. Цього дня діти приїжджають до батьків, сім’ї збираються за родинним столом, спілкуються й відпочивають.

Щиро вітаємо всіх зі світлим святом Воскресіння Христового! Нехай святий Великдень подарує надію та впевненість у майбутньому, а серце наповниться світлом, теплом і спокоєм.

Меню
Каталог товарів
Каталог товарів