40-річний досвід підтримки SAP HANA

Головна Огляди 40-річний досвід підтримки SAP HANA
05.05.2018

In-memory СУБД SAP HANA і додатки, які її використовують, усе популярніші серед замовників. І таке зростання спонукає розробників інфраструктурних рішень для SAP HANA пропонувати максимально зручні й вигідні варіанти рішень.

Fujitsu як глобальний технологічний партнер SAP пропонує замовникам три варіанти побудови інфраструктури. Крім класичних заздалегідь настроєних і протестованих програмно-апаратних комплексів (appliance), це рішення на основі підходу Tailored Datacenter Integration (TDI), що передбачає самостійну збірку замовником такого рішення із сертифікованих компанією SAP компонентів, а також інтегроване рішення FlexFrame for SAP Landscapes, більш відоме як FlexFrame Orchestrator.

Новинки Fujitsu на базі Intel Skylake

За останні місяці були впроваджені зміни, що стосуються, у першу чергу, підтримки серверного обладнання. Як відомо, 11 липня Intel представила нову процесорну платформу для серверів під найменуванням Skylake. Одночасно з цією подією Fujitsu оголосила про випуск 8-процесорного стоїчного сервера PRIMEQUEST 3800 B, який отримав сертифікацію для роботи з SAP HANA. Відповідно, використання нового сервера дозволяє замовникам розгорнути з масштабуванням до 12 ТБ платформу S4/HANA або SAP Business Suite, або з масштабуванням до 6 ТБ SAP Business Warehouse on HANA у рамках одного сервера. Порівняно з можливостями серверів попереднього покоління цифри зросли в півтора раза, оскільки SAP дозволяє використовувати більший обсяг оперативної пам’яті на сервері, де встановлений потужніший процесор. У стандартному бенчмарку додатків SAP Sales and Distribution (SD), виконаному в операційній системі Windows Server, Fujitsu PRIMEQUEST 3800 B показав рекордний час відгуку — всього 0,78 секунди, а також обробив 11 242 000 транзакцій на годину при одночасній роботі 101 000 умовних користувачів.

Друга новинка Fujitsu на базі Intel Skylake, 4-процесорний сервер PRIMERGY RX 4770 M 4, також отримав подібну сертифікацію у кінці жовтня. Ці продукти замовник може використовувати не тільки як готові appliance, а і як платформу для побудови власної апаратної системи за моделлю TDI. Що стосується 2-процесорних серверів на платформі Intel Skylake, то вони поки не отримали підтримку з боку SAP, тому компанія Fujitsu й надалі планує пропонувати замовникам 2-сокетні машини попереднього покоління.

Сертифікація всієї лінійки All-Flash

Відбулися зміни і в сегменті систем зберігання даних, що застосовуються в TDI-проекті. Вони торкнулися сертифікації. Так, отримала сертифікацію вся лінійка масивів зберігання даних All-Flash, в тому числі ETERNUS AF 250 і ETERNUS AF 650, а також нова СЗД для середнього та малого бізнесу ETERNUS DX 200 S4. Отже, у портфоліо Fujitsu вже сьогодні є повний спектр масивів зберігання даних для роботи з SAP HANA.

Зважаючи на те, як все більше додатків компанії SAP починають використовувати SAP HANA як основну СУБД, в ландшафті у замовника з’являється все більше інстансів СУБД SAP HANA, і, як наслідок, виникає бажання поєднати кілька інстансів на одному фізичному сервері.

Існує низка варіантів розміщення на одному сервері декількох систем на базі SAP HANA. Перший варіант MCOS передбачає розміщення кількох варіантів HANA в одному екземплярі операційної системи. До того ж це можуть як продуктивні, так і непродуктивні системи. Наступний варіант MDC передбачає розміщення в одному інстансі HANA кількох ізольованих контейнерів для різних SAP-систем. Третій варіант розміщення передбачає використання віртуальних машин. З наявних на ринку гіпервізорів компанія SAP підтримує тільки VMware. На жаль, наразі не підтримується розгортання віртуальних машин з SAP HANA на серверах під управлінням процесорів Intel Skylake. Але у випадку із серверами попереднього покоління підтримка VMware з боку SAP буде доступна без обмежень. Крім того, знижені обмеження щодо кількості встановлених віртуальних машин на одному сервері — до 8 машин для продуктивних систем і необмеженої кількості машин для непродуктивних систем. Усе це відкриває перед замовником низку нових можливостей і дозволяє будувати досить складні рішення.

Виділення фізичних розділів на серверах

Окремо Fujitsu пропонує замовникам спеціальний варіант підтримки HANA-систем. Йдеться про виділення фізичних розділів на серверах PRIMEQUEST 2800 E3 і PRIMEQUEST 3800 E (випуск якого було заплановано на грудень 2017 року). На 8-процесорному сервері можна виділити до чотирьох ізольованих розділів (партицій). Фактично, це означає наявність в одній машині чотирьох апаратно незалежних серверів. Такий варіант розміщення підтримує й компанія SAP.

Нові програмні пакети

Оновлення торкнулися і FlexFrame for SAP Landscapes (FlexFrame Orchestrator). Вони пов’язані, перш за все, з випуском нових апаратних рішень. Окрім цього, випуск нових програмних пакетів також розширить можливості цього продукту. На сьогодні випущено чотири нових пакети.

Один з них під назвою Automatic Fast High Availability for HANA System Replication автоматизує процес перемикання з основного сервера на резервний, у разі використання HANA System Replication. Другий пакет Holistic Monitoring for SAP Basis Team дозволяє забезпечити розширений моніторинг не тільки апаратної, але й програмної частини SAP-систем. Він надає ІТ-фахівцям замовника детальну картину стану інфраструктури та додатків. Третій пакет Connector for SAP LaMa Integration автоматизує інтеграцію інфраструктури, побудованої і керованої FlexFrame Orchestrator з продуктом SAP Landscape Management (LaMa). Отже, всі необхідні налаштування в SAP LaMa робляться не вручну, а автоматизовано. Нарешті, четвертий пакет Integrated and Automated Backup & Recovery призначений для інтеграції процесів резервного копіювання і відновлення між SAP і безпосередньо системою зберігання даних. Він дозволяє автоматизувати процес резервного копіювання на рівні моментальних знімків, перевірку цілісності копій, а також клонування SAP-систем.

Висока компетенція фахівців

Ще кілька років тому заздалегідь настроєні апаратні рішення (appliance) були єдиним варіантом підтримки, який могли запропонувати сторонні розробники для замовників, що впроваджують нові продукти на базі SAP HANA або мігруючих на нову платформу із систем попередніх поколінь. Сьогодні цей спектр значно розширився. Разом з тим, для роботи з HANA потрібна висока компетенція фахівців або з боку замовника, або з боку вендора чи системного інтегратора, що веде цей проект. Компанія Fujitsu володіє як глобальними, так і локальними компетенціями у виборі найоптимальнішого варіанту обладнання та варіантів розміщення систем на базі HANA. А компанія ERC є не тільки дистриб’ютором, а й авторизованим сервісним центром Fujitsu з повним набором компетенцій.

Меню
Каталог товарів
Каталог товарів