Сервери HPE на базі процесорів AMD EPYC

Головна Огляди Сервери HPE на базі процесорів AMD EPYC
01.06.2020

У портфелі HPE є п’ять моделей серверів на базі процесорів AMD EPYC другого покоління: ProLiant DL325 і DL385 Gen10, модернізовані версії DL325 і DL385 Gen10 Plus, а також Apollo 35 v2.

Сервери HPE на базі процесорів AMD – лідерський набір функцій

Із розрахунку на один сервер проти масштабованих процесорів із сімейства Intel Xeon 2-го покоління (без урахування масштабованих процесорів Intel Xeon 92xx 2-го покоління).
(+1) Гіперконвергентне рішення HPE SimpliVity 325 Gen10 на базі сервера HPE ProLiant DL325 Gen10.

Завдяки інноваційним розробкам, які реалізовано у сімействі процесорів AMD, сервери HPE на їх основі надають замовникам можливості практично вдвічі більші, ніж аналогічні моделі з процесорами Intel Xeon.

AMD EPYC ROME 2-го покоління ЦП x86 із найвищою продуктивністю

Процесори AMD EPYC другого покоління Rome

Кількість ядер процесора

Це приголомшлива перевага AMD. Один процесор EPYC 2-го покоління може мати до 64 фізичних ядер, а це приблизно в тому ж термальному пакеті, де Intel пропонує 28 ядер.

Продуктивність ядер

Процесори AMD на висоті – вони швидші не тільки через те, що мають більше ядер: навіть за рівної їх кількості, EPYC швидше за Xeon. Наприклад, як порівняти двопроцесорні сервери із топовими 16- і 24-ядерними процесорами, перевага буде на боці перших (на 17-21 %).

Продуктивність пам’яті

Процесори AMD забезпечують роботу з модулями пам’яті DDR4 зі швидкістю 3 200 ГГц.

Пропускна здатність підсистеми пам’яті

Процесори AMD дають змогу отримати з сервера більше ресурсів із вищою продуктивністю. EPYC має один 8-канальний контролер пам’яті, що доступний одночасно всім ядрам процесора, тоді як Xeon оснащено двома триканальними контролерами.

Продуктивність пам’яті

Використовуйте 8 модулів пам’яті на один процесор, щоб здобути максимальну пропускну здатність і найвищу продуктивність.

Максимальний обсяг пам’яті

AMD EPYC підтримує до 4 ТБ оперативної пам’яті

Шина PCI Express

Процесори AMD EPYC можуть «спілкуватися» з адаптерами, накопичувачами та іншими пристроями через шину четвертого покоління. Швидкість передавання даних сигнальною лінією в PCIe Gen4 становить 16 ГТ/с (~ 2 ГБ/с)

Кількість ліній PCIe

Ще одна серйозна перевага AMD – усі процесори мають 128 ліній PCIe Gen4. Сумніваєтеся щодо доречності такої кількості, адже процесору Intel цілком вистачає 48? Відповідь лежить на поверхні. Наприклад, сервер необхідно оснастити 24 дисками x4 NVMe і парою високошвидкісних адаптерів PCIe x16. Для сервера навіть із двома процесорами Intel це не є можливим – максимум 20 дисків і тільки один такий адаптер. А ось HPE DL325 Gen10 Plus зможе це забезпечити лише з одним процесором і у формфакторі 1U.

Уразливості під контролем

Бар’єром проти можливих атак слугує AMD Secure Processor, вбудований у процесор EPYC, що працює в складі HPE Silicon Root of Trust. Це рішення помітно різниться як у серверах на основі Xeon, так і в серверах інших виробників на основі EPYC. Наявність 128-bit Hardware Encryption Engine, інтегрованого в контролер пам’яті процесора EPYC, дає доступ до функціонала Secure Memory Encryption (SME) і Secure Encrypted Virtualization (SEV), що забезпечує шифрування всієї пам’яті загалом або окремих частин, що надаються віртуальним машинам.

Енергоспоживання

На перший погляд, тут не все так добре. Gen2 EPYC споживає трохи більше, ніж Gen2 Xeon. Також трохи більше споживає і DDR4-3200 проти DDR4-2933. Інші компоненти серверів HPE однакові для моделей на базі процесорів Intel або AMD, тож і їх енергоспоживання також буде однаковим.

Як наслідок, із двох двопроцесорних серверів з однаковою продуктивності (за тієї ж кількості ядер і приблизно тієї ж частоти), DL380 Gen10 з парою, наприклад Xeon Gold 6242, буде споживати на 50-60 Вт менше, ніж DL385 Gen10 з парою EPYC 7302.

Порівняння рівнів енергоспоживання

Вартість платформи

Одна з ключових переваг серверів із процесорами AMD – платформа трохи дешевша, як порівняти із двухсокетними системами, але тим більш помітною буде різниця між двопроцесорним сервером із парою Xeon та однопроцесорним сервером із єдиним EPYC, навіть притому, що в нього буде вдвічі більше ядер, ніж у процесорів Intel.

Міграція віртуальних машин

Процес переміщення віртуальної машини з одного фізичного апаратного середовища в інше

Жива міграція між хостами на різних процесорах

У звичному нам розумінні віртуальну машину, що працює на хості з Xeon, не можна без її зупинення перенести на хост з EPYC, і навпаки.

Насправді це є можливим, якщо попередньо в гіпервізорі зробити налаштування режимів Microsoft Hyper-V VM Processor Compatibility Mode або VMware vSphere Enhanced vMotion Compatibility, що дасть змогу «обмежити доступ», тож для VM буде не принципово, який саме там процесор.

Вартість ліцензії

Microsoft Windows Server ліцензується за кількістю ядер, і тут різниці у вартості для серверів на базі процесорів AMD та Intel немає, тому що сумарна кількість ядер, імовірніше за все, буде однаковою. A ось VMware vSphere ліцензується за кількістю гнізд, і тут вигода є очевидною.

VMware оновлює модель ліцензування

 

Статтю підготував Олександр Головченко, менеджер із серверних продуктів HPE

Меню
Каталог товарів
Каталог товарів